Veteran hrvatske diplomacije Ivica Maštruko ocijenio je za Hinu da će odluka Arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije imati teške političke posljedice jer će predstavljati polaznu osnovu za sve moguće buduće razgovore o granicama ili sudske postupke.

-Ova odluka suda je zapravo temelj, bez obzira što tko mislio o njoj, i polazna osnova za sve moguće buduće razgovore o granicama. Ona ima teške političke posljedice jer ako mi odlučimo tužiti na nekom sudu... svaki budući sud ili bilateralni razgovori uzimat će kao polaznu osnovu ovu odluku Arbitražnog suda. Drugi problem za vladu je taj što ćemo biti percipirani kao izazivači problema ('troublemakers'), tim više što moramo riješiti granična pitanja sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom - rekao je Maštruko.

Istaknuo je da je hrvatskoj vladi sužen manevarski prostor jer je ona vezana odlukom Sabora o izlasku i nepriznavanju arbitraže i stoga mora inzistirati na rješavanju graničnog spora kroz bilateralne pregovore.

-To je jedna teška floskula koja nema nikakvog utemeljenja u realnosti jer nema šanse da bilo koja vlada bilo koje zemlje bilateralnim pregovorima, ni slovenska ni hrvatska ni bilo koje države, odustane od kvadratnog metra svoga teritorija, a da je ne smijene, odnosno ne bude proglašena izdajničkom. Zato se i ide na arbitraže i sudove. Sada je manevarski prostor Hrvatske znatno sužen, imamo odluku Sabora, vlada mora inzistirati na bilateralnim dogovorima, a Slovenci ni u ludilu neće odstupiti od ovoga - kazao je.

 

M.M.