Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je na konferenciji za novinare da je prva i glavna poruka Republike Hrvatske u vezi s arbitražnom odlukom da nas ta odluka ni na koji način ne obvezuje. 

-Ne smatramo se obvezanim ovom odlukom. Niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati - rekao je Plenković.

Podsjetio je zbog čega je ova odluka kompromitirana.

-Druga poruka je da je RH svoje stajalište u vezi s arbitražom vrlo jasno i nedvosmisleno donijela prije oko 23 mjeseca, 29. srpnja 2015. godine. Donijeli smo tu odluku zbog skandaloznog postupanja Slovenije u okviru samog arbitražnog procesa, do svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije i jednoga suca Arbitražnog suda, koji je bio imenovan od strane Slovenije, na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitražnog procesa. Od tog trenutka Republika Hrvatska, sukladno odluci Hrvatskog sabora, odlučila je izaći iz procesa te je sukladno Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora pokrenula postupak izlaska, prestanka sporazuma o arbitraži te je o tome notificirala sve relevantne adrese. Želim napomenuti da je činjenica da su tadašnja slovenska agentica i sudac  sami svojom voljom podnijeli ostavke, dovoljno očit razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed - kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je riječ o bilateralnom pitanju.

-Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja, da ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon objave ove presude. Isto tako, smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje - dodao je.

Sve političke aktere u Hrvatskoj pozvao je da i dalje drže ranije postignutog konsenzusa.

-Ujedno koristim ovu priliku da pozovem sve političke stranke, institucije i aktere na hrvatskoj političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja i dalje držimo jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa na međunarodnoj sceni prema drugim akterima i u odnosima sa Slovenijom. Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država, partneri smo u okviru EU-a, saveznici u okviru NATO-a i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i ovo pitanje granica - dodao je.

Pozvao je sve prijateljske države koje prate ovaj proces, a osobito članice EU-a, da ovo bilateralno pitanje prepuste Hrvatskoj i Sloveniji.

-Hrvatska vjeruje u međunarodno pravosuđe. Vjeruje u mirno rješavanje sporova, pa i u arbitraže, ali samo onda kada su one čiste, korektne i sukladno pravilima koja su dogovorena. Vjerujem da bi bilo koja druga država članica, uključujući i Njemačku, postupila na jednak način kao što je to učinila Hrvatska, a ne bi nastavila proces koji je bjelodano bilo dokazano da se na takav način nije mogao nastaviti. Kada je riječ o drugim državama vidjeli ste maloprije možda izjavu veleposlanstva SAD-a koje je bitno drugačije u smislu stava da je ovo bilateralno pitanje i da SAD ne namjerava zauzimati stranu u ovom pitanju - upozorio je.

M.M.