Ne želeći ulaziti u unutarstranačke odluke HDZ-a u Osijeku, moramo se ipak zapitati koja je svrha posljednjeg javnog (na “facebooku” objavljenog) istupa HDZ-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Ivane Šojat protiv aktualnog člana Predsjedništva HDZ-a i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića?

Između ostaloga, izjavila je: “Smiješna su mi pitanja o tome gdje si bio ’91? To me podsjeća na svađe između djece vrtićke dobi koja se nadmeću time čija je mama ljepša, a tata jači.“ Takav je stav prilično razuman i utemeljen, no, ne uskače li si u usta naša vrla spisateljica kad kaže: “Hasanbegović nije bio dragovoljac. Sad glumi većeg katolika od Pape i šteti Hrvatskoj. Moji suborci i ja smo smo poentirali 91. Vaš junak je tad bio maneken.“

Dakle, prvo kaže da su joj smiješna pitanja o tomu tko je gdje bio '91., a potom se obrušava na stranačkog kolegu zbog „boravka“ iste te '91. godine.

No, pustimo to. Nije potrebno zalagati se, niti braniti Zlatka Hasanbegovića; prije svega, on je sve o sebi pokazao svojim djelovanjem dok je bio ministar kulture. Dapače, toliki napad na sebe je svojevremeno doživio eventualno Ivić Pašalić početkom 2000-ih, odnosno Hasanbegovićev kolega ministar Predrag Šustar u istoj vladi. Kad se ujedinjene snage Jelene Lovrić, Slavice Lukić, Ante Tomića, Sanje Saranavake („ili tako nekako“, Z.H.), Vedrane Rudan, Milorada Pupovca, Zorana Pusića, Nede Raukar i ostalih neoboljševika, onda je prilično jasno, makar pojma nemali o Hasanbegoviću i njegovim stavovima.

Na žalost, takvo je stanje u Hrvatskoj – ljude je moguće (i poželjno) cijeniti prema pukoj činjenici tko se od bivših skojevaca obrušava na određenog političara. Ali, gurnimo i to na stranu; vratimo se Ivani Šojat.

Čudno je i vrlo dvojbeno kakva je to unutarstranačka politika koja dozvoljava da lokalni dužnosnici, bez obzira bili oni nečiji  „podobnici“ i „odabranici“ blate najviše dužnosnike svoje stranke, što je Zlatko Hasanbegović, kao član predsjedništva HDZ-a, nesumnjivo.

Jer, ne radi se ovdje o osobnom stavu Ivane Šojat, kao što ne postoje (osobni) stavovi većine „ad hoc“ kandidiranih kandidata za gradonačelnike koji su izvučeni iz rukava za potrebe predstojećih lokalnih izbora diljem Lijepe Naše. S druge strane, istodobno se s lokalne razine proziva člana predsjedništva HDZ-a i bivšeg ministra kad se iz njegovih odmjerenih i opreznih izjava eventualno dade iščitati kakav kritički subtekst spram politike trenutne vlade i stranke u čijem je vodstvu.

Prateći tu misao, Hasanbegovića ne treba braniti! Hasanbegović je svojim ministarskim djelovanjem, svojim izjavama i nastupima zapravo iskazao i na određeni način sažeo te obuhvatio mnijenje i osjećaje većinskog hrvatskog naroda. U određenom smislu nije ni važno što on, kao saborski zastupnik, u posljednje vrijeme misli, govori i čini; važno je što je činio kao predstavnik bivše, srušene vlade.

Stranačka stega postoji i mora postojati; ne smije se dopustiti „soliranje“, javni istupi protiv interesa stranke, rovarenje i t.d. Ali, očito se radi o suzbijanju onih struja koje ne odgovaraju „umjerenoj“ i „europejskoj“ politici – o politici nedvosmislenosti, jasnoće i odlučnosti – koju nije strah kazati istinu, a upravo je istina potrebna hrvatskome narodu.

Zaključno, Hasanbegović je postao svojevrsan simbol, što god o njemu mislili, i to simbol hrvatske tihe (i nešto manje tihe) većine, stoga je svaki istup protiv njega zapravo istup protiv volje naroda. Kandidat za gradonačelnika Zagreba, Drago Prgomet, je već nekoliko puta javno istupio protiv Zlatka Hasanbegovića; sad je to učinila i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat. Čeka se još samo Kristijana Staničića iz Rijeke a možda i Andra Krstulovića Opare iz Splita – tako će se trenutna HDZ-ova vrhuška pobrinuti da sigurno izgubi u svim velikim gradovima – ne zato što je Hasanbegović nešto pretjerano značajan, nego jer njegovi kritičari ne razumiju ni osnove politike ni osnove sociologije.

Kad do poraza HDZ-ovih kandidata u velikim gradovima, poglavito Zagrebu, Osijeku i Rijeci dođe, što je sasvim izvjesno, uslijedit će medijski spinovi o odgovornosti Zlatka Hasanbegovića i HDZ-ove gradske organizacije u Zagrebu a neki već najavljuju i mogući politički "odstrijel" Milijana Brkića. Međutim, odgovornost gradskih organizacija HDZ-a u Rijeci i Osijeku, kao i avanturističko naturanje Drage Prgometa i Ivane Šojat izbornoj bazi, rijetki će javno spominjati.

 

Mila Marušić