Ministar obrane Damir Krstičević na zatvorenoj sjednici saborskih odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku, obranu, te članovima izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a predstavio je nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.

-Cilj je napraviti partnerstvo za sigurnost, uvezati sve državne elemente koji se bave sigurnošću, kao i civilno društvo i udruge građana kao odgovor na sigurnosne ugroze i rizike s kojima je Hrvatska suočena - rekao je Krstičević novinarima u Hrvatskom saboru uoči okruglog stola na kojem je predstavljen Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti.

Istaknuo je da stretegija donosi više novina.

-Prva je da želimo partnerstvo za sigurnost kao hrvatski odgovor na ugroze i rizike s kojim je hrvatsko društvo suočeno. Iz tog partnerstva za sigurnost želimo izgraditi sustav domovinske sigurnosti koji mora biti temeljen na načelima poštovanja ljudskih prava, solidarnosti, transparentnosti, dijalogu i toleranciji. Želimo da Hrvatska ima moderan, sveobuhvatan, racionalan i učinkovit sustav koji će odgovoriti našoj tradiciji i potrebama - rekao je Krstičević.

Razvoj Strategije nacionalne sigurnosti vidi kao trajan i kontinuiran proces koji će ažurirati svaka buduća vlada..

-Želimo da svaka vlada na početku svog mandata ima zadaću da u suradnji s predsjednicom Republike ažurira i predloži novi dokument koji bi prihvatio Hrvatski sabor kako nam se ne bi dogodilo da 15 godina nemamo takav dokument - istaknuo je Krstičević.

 

M.M.