Predstojeći će lokalni izbori biti, kako se čini, vrlo zanimljivi; ne samo u Zagrebu, nego i u ostalim velikim gradovima kao što su Osijek, Split i Rijeka. Iako je SDP podržao kandidatkinju HNS-a Anku Mrak Taritaš u utrci za čeno mjesto Zagreba, čini se da polustoljetna jugoslavenska ljubav HNS-a i SDP-a puca u – Rijeci.

Naime, HNS je u Rijeci odlučio na izbore izaći samostalno. Listu za gradonačelnika će voditi šef riječkog HNS-a dr. sc. Juraj Bukša. Prije nekoliko je tjedana, zapravo, od objava kandidatura raznih stranaka, na raznim su mjestima u Rijeci, od bankomata do zidova raznih zgrada, osvanuli “mini” grafiti sadržaja “Bukša vs Obersnel” s licima obadvojice. Iako do sad nije utvrđeno tko stoji iza tih grafita (pretpostavlja se da je netko blizak HNS-u), riječkog je gradonačelnika na odlasku to prilično uzrujalo i on je podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

No, kako je nemoguće pronaći počinitelja takvog, beznačajnog, ali u političkoj kampanji vrlo promišljenog i pametnog djela, koja su osvanula diljem grada, Obersnel je, povodeći se svojim komunističo-totalitarnim uzorima, odlučio takvoj (neslanoj) šali stati na kraj. Gradonačelnički kandidat HNS-a, spomenuti Juraj Bukša, je priveden na obavijesni razgovor u policijsku postaju! Čovjek je, ni kriv, ni dužan, po nalogu gradonačelnika priveden!

Kad bi to bio najveći problem grada Rijeke, onda bismo, umjesto o propalom gradu, govorili o najuspješnijoj hrvatskoj sredini, jer potencijala za to svakako ima. No, čini se da svatko, tko se suprotstavi višegodišnjem riječkom šerifu, mora za to odgovarati – doslovno – i samo je pitanje vremena kad će na obavjesni razgovori biti privedeni kandidati HDZ-a, Živog zida, nezavisni i tako dalje.

Takvu sudbinu bi mogao doživjeti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, budući je gotovo sigurno da će osvojiti još jedan mandat. Prema svim dosadašnjim događajima, dade se zaključiti da su SDP i HDZ odlučili surađivati kako bi zadržali/osvojili vlast. Cvitanov DORH je, tobože, pokrenuo istragu protiv Mrak Taritaš zbog kriminala u Gunji nakon poplava, no, krajnja meta bi mogao postati (i to nekoliko dana prije izbora) i trenutni gradonačelnik Zagreba.

>>

Čini se da, kako reče jedan bivši ministar, nije samo antifažizam floskula; sama demokracija i vladavina prava je floskula u Republici Hrvatskoj. Ako se policija rabi za političke obračune u Rijeci i Umagu, kao što se rabila u Zagrebu za vrijeme Ostojića, a sve uz prešutni blagoslov trenutne vlade, onda nitko nije siguran, ponajmanje onaj, koji pokušava poljujati lokalne šerife…

 

I. Poropat