Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u srijedu kako o "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika Europske unije.

-Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj? - odgovorio je protupitanjem premijer Plenković na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li "Deklaraciju o zajedničkom jeziku".

-Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi - istaknuo je tom prigodom Plenković.

Podsjetimo, "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" sastavila je skupina zagovornika hrvatsko-srpskog jezika a potpisao ju je i određen broj aktivista i javnih osoba iz Republike Hrvatske, uključujući Radu Šerbedžiju, Borisa Dežulovića, Rajka Grlića, Dragana Markovinu, Viktora Ivančića, Snježanu Kordić i druge.

Riječ je o projektu nastalom tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

 

M.M.