Kako funkcionira naš pravosudni i represivni aparat? Na ovom se portalu objavi nekolicina tekstova glede kriminalnih djelatnosti vrhuške grada Umaga, i državno odvjetništvo ne napravi ništa, unatoč tomu što Zakon o kaznenom postupku izričito propisuje: “Ako je do državnog odvjetnika samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo… državni odvjetnik će o tome sastaviti službenu zabilješku…“ (čl. 205. st. 5.). Svatko se može složiti da objava teksta na dostupnom portalu potpada pod „samo dobro glas“, no čini se da nadležnog državnog odvjetnika, ni Glavnog, to ne zanima.

>>

No, očito zanima policiju, konkretno, Policijsku postaju Umag, koja je poduzela nekoliko radnji prema otkrivanju autora/autorice jednog, odnosno više članaka o mafijaškom djelovanju Vilija Bassanesea i njegovih suradnika. Zadnja od tih radnji je bila pozivanje i obavljanje informativnog razgovora sa Zlatanom Varelijom, predsjednikom ogranka Matice hrvatske Buje a na udaru djelatnika MUP-a su i članovi uređivačkog vijeća koji žive u Hrvatskoj.

Umjesto da policija provodi izvidne radnje protiv gradonačelnika Umaga i drugih na koje upućuje „sporno“ istraživačko novinarstvo, oni traže novinara, odnosno izvore informacija. Dakle, sve rade naopako i zapravo maltretiraju nedužne građane, napose one koji su im politički nepodobni.

>>

Što će reći ministar Vlaho Orepić na činjenicu da se PP Umag koristi u svrhu zataškavanja kriminala? Također, ovaj umaški slučaj bi trebao zabrinuti i ministra pravosuđa Antu Šprlju, budući i nadležni državni odvjetnik (konkretno, Mirko Grujić) igra važnu ulogu u radu policije i postupanju po kaznenim prijavama. Vrlo je zanimljivo istaknuti činjenicu da oba, vrlo važna ministarstva, koja bi se trebala zanimati za zlouporabu policije i (ne)djelovanje nadležnog DORH-a, pripadaju MOST-u. Imajući u vidu činjenicu da se trenutni gradonačelnik Bassanese učlanio u SDP kad je na vlast došao Zoran Milanović, i da će za predstojeće izbore (svibanj 2017.) imati, ako već ne formalnu, onda neformalnu potporu MOST, cijela situacija zadobiva konotacije nacionalnog političkog značaja, jer je cilj politički svrgnuti IDS sa što više mjesta u Istri, a u tome će sudjelovati velika koalicija HDZ-MOST-SDP.

>>

Iz velikog interesa lokalnih političkih struktura, a s druge strane, nepostupanja DORH-a, te postupanja policije (ali prema krivim osobama!), dade se zaključiti sljedeće: ne radi se samo o lokalnom kriminalu i pogodovanjima političkim podobnicima, već o spomenutoj velikoj koaliciji koja pošto-poto pokušava ostvariti svoje interese, odnosno interese određenih skupina.

Kao da nije dovoljno što su građani potpuno izgubili povjerenje u državne institucije; Cvitan i Bajić su napravili ruglo i smijuriju od državnog odvjetništva, a Ostojić i Orepić su policiju pretvorili u privatno oruđe za obračun s neistomišljenicima i političkim protivnicima. Građani postaju sve apatičniji i ravnodušniji svakodnevno se suočavajući s nekažnjenim kriminalom i, štoviše, poticanjem i štićenjem istoga. I kad se zamislimo nad toliko najvaljivanim reformama, onda se nemamo pravo žaliti, jer, re-forma, u biti znači povratak na (prijašnji) oblik. Primjer “umagičnih” malverzacija je samo jedan u nizu da je tomu zaista tako.

 

I. Sertić

 

Vezani članc

-

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma (II. dio)

-O još jednom slučaju gradonačelnika Umaga - tragom presude

-ag

-