Ministar Pavo Barišić je svojom 'Odlukom o osnivanju povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju' imenovao 21 člana toga povjerenstva kojemu je predsjednik dr. Frane Stančić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu a jedan od članova je i dr. Ivo Družić aktualni predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost o kojemu je naš portal pisao u povodu korumpiranog postupka odabira znanstvenih centara izvrsnosti.

>>Ivan Mihael Ban: Tragom novca

Na Barišićev odabir članova povjerenstava reakcije u mainstream medijima nije bilo, međutim reakcije dvojice mlađih znanstvenika Vinka Zlatića i Borisa Lenharda na društvenim mrežama (Facebooku ) zaslužuju pozornost ne samo akademske zajednice:

„Dakle Ministarstvo znanosti i obrazovanja donosi odluku o povjerenstvu za izradu Zakona o znanosti. Par detalja upada u oči.

1. Koliko sam uspio pregledati baze podataka, ukupan zbroj citata članova povjerenstva je manji od 100.

2. Nisam uspio uočiti da ijedan član povjerenstva ima bilo kakav kompetitivni Europski projekt.

3. Iako se sada stalno priča o STEMu, nitko od članova povjerenstva ne spada u STEM (osim možda kolegice koja radi na šumarskom fakultetu).

Neki članovi povjerenstva su članovi ministarstva ili rade kao pravnici na nekim fakultetima. Oni svakako trebaju biti u povjerenstvu, ali simptomatično je da nema pravnika s Rudjera ili PMFa ili FERa - institucija koje ipak predvode internacionalnu suradnju u Hrvatskoj. Jučer je u medijima izišao članak o ženama koje su dobile ERC grantove, pa je spomenuto i gdje se nalazi jedinih 5 hrvatskih ERC grantova. Te institucije, dakako, nikako nisu zastupljenje u pisanju zakona. Oblijeva me hladni znoj pri pomisli kako će izgledati zakon napisan od strane ove komisije, koja je barem za potrebe znanosti i STEMa (pri ćemu sam im vrlo blagonaklon) potpuno nekompetentna. Bojim se da će rezultat biti samo još lošiji uvjeti za znanstveni rad“.

Još je zanimljiviji komentar na Zlatićev upis dao prof. dr Boris Lenhard:

 „Na žalost, dok se najbolji ljudi iz STEM područja ne ujedine i "grow balls" da se pobune protiv ovakvih svinjarija, nikad ništa od svega. Kada bi se npr Iva Tolić javno pobunila, to bi možda imalo neku težinu. Ni ona sama nema razloga biti complacent jer joj ova ekipa može postaviti sljedećeg ravnatelja IRB-a koji ju za razliku od sadašnjeg neće podržavati sukladno znanstvenim zaslugama...“

[Zlatić je znanstveni suradnik na Zavodu za teorijsku fiziku na Institutu Ruđer Bošković, 2009. godine doktorirao na Prirodoslovno Matematičkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; bavi se fizikom kompleksnih sustava: (kompleksne mreže, stohastički procesi, nelinearna dinamika); 2002-2003, asistent na Institute for Biodeiversity and Ecosystem Dynamics, Universiteit van Amsterdam; 2008-2010, postdoc na Sveučilištu “Sapienza” u Rimu.

Lenhard je jedan od najuspješnijih znanstvenika u području molekularne biologije. Redoviti je profesor na Imperial Collegeu u Londonu, jednom od prestižnih sveučilišta na svijetu; voditelj je međunarodne skupine za računalnu biologiju.]

 

R.H.