Velika konferencija Večernjeg lista – Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj  naši vodeći stručnjaci predlažu rješenja za najveće probleme u zemlji održava se u Zagrebu. Jedna od tema je i strategija nacionalne sigurnosti.

-Strategija nacionalne sigurnosti u pristojnim zemljama ima 20-ak kartica teksta, a u pozadini može biti nekoliko stotina kartica koje nisu za javnost. Ključni dokument može napisati dvoje-troje ljudi, da to bude konzistentno i cjelovito, a onda se brusi i dorađuje - istaknuo je Miroslav Tuđman.

Smatra da imamo  fragmentiran sustav, da nemamo centre za cyber-kriminal ni analitičke centre da vidimo tko vodi informacijski rat

- Treba nam integracija, horizontalno povezivanje sustava - to je nešto što nam nedostaje. Sustav ne odgovara današnjim izazovima - rekao je, navodeći da Izrael danas ima četvrti vod vojske za cyber-ratovanje, a da smo mi od toga godinama ili desetljećima udaljeni.

Upozorio je kako se prenaglašava  da smo sigurni zbog NATO-a i EU-a.

-Jesmo kad se radi o intervencijama izvana, ali smo daleko izloženi napadima meke moći, napadima iznutre, i ne samo mi. Terorizam nije više uvezena stvar, nego domaći proizvod. Kod nas se ne radi o terorizmu, na sreću. Ti novi rizici ruše postojeći koncept rada izvještajnih službi. Cijeli taj koncept morate promijeniti, to mora raditi netko drugi, ili promijeniti te kompetencije. Izloženi smo novim ugrozama, novim relacijama, sumnjam da ćemo, bar u naše vrijeme, dok smo mi živi, ponovno ratovati s našim okruženjem, ali ćemo biti itekako izloženi tim napadima, političkim, informacijskim i tako dalje - upozorio je Tuđman.

Nekadašnji šef SOA-e Dragan Lozančić je rekao kako imamo dobre institucije ali da njihov rad treba poboljšati.

-Radio sam u SOA-i 3,5 godina. To je dobra institucija, imaju krasne institucije, veliki potencijal... Može li se to poboljšati? Da, svakako, da - rekao je Lozančić.

Osvrnuo se i na hibridni rat.

- Također, analitičari nas obavještavaju da živimo u svijetu u kojem smo bombardiranim podacima. Više nije moć doći do podatka, nego upravljati podacima - rekao je Lozančić, koji smatra da hibridni rat nije ništa novo, da se time služio i KGB.

 

M.M.