HDZ neće i ne može podržati gradonačelnikov prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreb prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, izjavio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama.

-To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga - ustvrdio je Mikulić.

>>

Dodao je da je na nacionalnoj razini to pitanje riješeno Ustavom, a da se na lokalnoj razini traži konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno politički život Zagreba. Mikulić je podsjetio da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine kako bi bila veća od onih koje je prethodnom predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava.

-Na taj se način pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu. HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnh manjina odnosno mjestima u Skupštini. HDZ neće podržati ni jednu takvu predizbornu manipulaciju i neće sudjelovati u trgovini mjestima u Gradskoj skupštini na račun potencijalnih glasova.O tom se prijedlogu moglo razgovarati daleko prije lokalnih izbora ili nakon njih - istaknuo je  Mikulić podsjećajući  kako u Zagrebu postoje mnoge manjine kojih se gradonačelnik Bandić nije ni sjetio.

 

M.M.