Zbog optužbi za ratni zločin u splitskom istražnom zatvoru završio je umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević, uhićen na graničnom prijelazu Karasovići, zbog hrvatskih optužbi da je naredio topnični napad na Šibenik u rujnu 1991. 

Borojević je uhićen na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići 16. ožujka, nakon čega je zbog optužbi za ratni zločin dan poslije smješten u splitski zatvor Bilice.

Tužiteljstvo je za njega tražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, no sudac istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina pristao je na zahtjev obrane da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom.

Tužiteljstvo je na tu odluku najavilo žalbu koju će, kako se doznaje, splitskom Županijskom sudu predati u pondjeljak. Do rješavanja žalbe ili eventualne uplate jamčevine Borojević će ostati u istražnom zatvoru.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog, inače državljanina Crne Gore i Hrvatske, Državno odvjetništvo je izvijestilo da Borojevića sumnjiči za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a rješenje o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. do 18. rujna 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tijekom združenog napada tih postrojbi na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba', stoji u priopćenju u kojem se navodi kako se osnovano sumnja je kao zapovjednik patrolnog čamca dao zapovijed da se napadne Šibenik bez izbora ciljeva.

Prenio je zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, kalibra 40 mm i teških strojnica, kalibra 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata', ističe DORH.

 

M.M.