O žalbenom postupki  šestorice hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne bilo je rječi i u emisijiU mreži Prvog. Zašto je ta presuda ključna i kakve bi posljedice mogla imati na Hrvatsku - neka su od pitanja na koja su  pokušani dati odgovori. 

Dugogodišnja dopisnica iz Den Haaga Višnja Starešina je istaknula  kako joj je teško govoriti o ovom za Hrvatsku iznimno važnom suđenju o kojem se u našoj državi zna, kako je rekla, koliko i o istraživanju svemira. Smatra da su hrvatski mediji bili potpuno nezainteresirani za ovo suđenje i potpuno zatvoreni za argumente obrane.

-Zašto je hrvatska Država uopće pustila da se nastavi politika njene kriminalizacije koja danas ima teške pravne reprekusije. Ovakva prvostupanjska presuda je opasna za opstanak Hrvata u BiH, ali i za stabilnost Republike Hrvatske - istaknula je Starešina.

Upozorila je na elaborat Cirila Ribičića koji je bio ekspert Haškog tužiteljstva.

-Kriminalizaciji Herceg-Bosne uvelike doprinijela, a i temelj je ovakvoj presudi ekspertiza o formiranju i djelovanju Hrvatske Zajednice Herceg Bosne Cirila Ribičića koji je kao pravni ekspert tužiteljstva svjedočio na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne. U njegovom elaboratu podrazumijeva se nedjeljivost Jugoslavije, a hrvatska politika je definirana kao ona koja ruši Jugoslaviju,navela je Starešina. Radilo se samo na kriminalizaciji Herceg-Bosne, a sve drugo što se događalo u zemlji nije se vidjelo. Nisu se čule činjenice koje je iznosila obrana - ustvrdila je Starešina.

Uvjerena je kako je hrvatska državna politika i sigurnosni sustav trebao vidjeti da Srbija i BiH radi na tome da Hrvatska bude prikazana kao zemlja koja je vrlo agresivno sudjelovala u ratu BiH.

-Šestorica su prvostupanjski osuđena zbog oblika udruženog zločinačkog pothvata u kojem je potpuno objektivizirana zapovjedna odgovornost. To znači da su krivi kao zapovjednci za bilo koji zločin svojih podređenih, čak i ako ga nistu mogli predvidjeti, niti su imali ikakvih ovlasti prevenirati ga ili sankcionirati. Odluče li suci da je takav pothvat postojao, oni su krivi samim svojim postojanjem i funkcijom, krivi su ako uopće nistu znali da takav pothvat postoji pa čak i nisu znali da on postoji.  Ovakva univerzalizacija nepoznata je u zapadnoj civilizaciji i ono što se danas može učiniti je osvijestiti poltičare da bi se ovakvim presudama na optuženičkim klupama mogao naći svaki predsjednik zapadnih zemalja - istaknmula je Starešina.

Bivša ministrica pravosuđaVesna Škare-Ožbolt, u čijem su se mandatu šestorica predala Haagu, složila se s Višnjom Starešinom da su optužbe opasne za Hrvatsku.

-Kvalifikacije kao što je udruženi zločinački pothvat, kao što je međunarodni sukob, kao što je agresija na BiH - užasno su teške optužbe i praktički bi Republika Hrvatska tu ispala agresor. To je takav povijesni apsurd - upozorila je  Vesna Šare-Ožbolt.

Upozorila je na opasnosti koje u ovom postupku prijete Hrvatskoj.

-Optužbe su izuzetno opasne za Hrvatsku. Kada pogledate cijeli slijed događaja - Šešelj je pušten na slobodu, Simatović i obavještajci su praktički oslobođeni i postupak im je ponovno u tijeku, Milošević je umro. Možemo reći da se Srbija pratktički izvukla iz postupka bez velikih opekotina i tko je sada tu ostao? Ostala je Hrvatska s tako teškim kvalifikacijama - rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

 

M.M.