Suđenje šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine nad muslimanima u BiH u Studiju 4 HRT-a komentirao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Izrazio je ogorčenost prvostupanjskom presudom u ovom slučaju. Nerazumljivo mu je, kao i svim povjesničarima, kako sud može donisiti odluku o nekom događaju bez uzimanja cjelokupnog konteksta.

-Pravnici ovaj postupak smatraju skandaloznim. Kao da obrana nije iznosila argumente. U prvostupanjskoj presudi u obzir nisu uzeti ni kontekst ni kronologija događaja. - rekao je Nazor te podsjetio na prvostupanjsku presudu Gotovini i Markaču.

Upozorio je i na kontroverznu knjigu Cirila Ribičića.

-Ribičić u svojoj kontroveznoj knjizi donosi jedan transkript koji se uzima kao sudbonosan, a ignoriraju se svi ostali transkripti koji govore o zauzimanju Hrvatske za cjelovitost BiH - rekao je.

>>

Izrazio je i ogorčenost konstrukcijama o tzv. zločinačkom pothvatu.

-Ogorčeni smo na apsurdnu optužbu o zločinačkom poduhvatu. Ona je skandalozna i opasna. Apsurdno je govoriti o tome da je Hrvatska odgovorna za agresiju na BiH. Jasno je da nije bilo Hrvata, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. Da nije bilo referenduma koji su podržali Hrvati i predsjednik dr. Franjo Tuđman, ne bi bilo pravnih pretpostavki za nastanak BiH. Hrvati su ti koji su zaustavili napade Mladićevih snaga u travnju 1992. prema Livnu, Mostaru - to su činjenice koje se ne mogu zanemariti. Spremni smo na raspravu sa svima onima koji su selektivno izvlačili transkripte i koristili ih za ovakve svrhe - rekao je Nazor.

Govoreći o najnovijim optužnicama protiv zapovjednika HVO-a u BiH, Nazor je rekao kako su one identične onome što radi tužiteljstvo u Haagu.

-Kao da su se Hrvati ondje samostalno organizirali, ne uzima se kontekst - činjenica da je sve počelo velikosprskom agresijom - upozorio je Nazor.

M.M.