Nakon medijskih napisa o sastancima predstavnika Vlade i Sabora s predstavnika tvrtke Agrokor na temu stanja u toj tvrtci, Vlada je jučer reagirala  službenim priopćenjem i potvrdila te navode.

– Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje – kažu u Vladi.

Na tom sastanku, o kome se već ranije otvoreno spekuliralo, bili su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i šef financija Ivan Crnjac, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Martina Dalić. No doznaje se da je održano više sastanaka, na nekima od njih bio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić, no razilazila su se stajališta HDZ-a i MOST-a.

I HDZ i Most složni su da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imati vremena za spašavanje.

Sugovornik iz Vlade iz redova HDZ-a izjavio je za Večernji list da Agrokor ima dobre operativne kompanije te, ako se Todorić makne, da će se vjerovnici organizirati i uspjeti izvući kompaniju kroz neki od modela. No, kako doznaje isti izvor, na sastanku komunikacija nije bila laka te je Todorić navodno tražio kredit HBOR-a, što više nije moguće niti će država u tome popustiti.

– Država nije Caritas, a odgovornost je na vlasniku kompanije. No svjesni smo isto tako važnosti Agrokora za ekonomiju –tvrdi isti izvor.

–Pratimo razvoj događajai očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja za situaciju – kaže ministar financija Zdravko Marić.

Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja nema nikakvu želju za preuzimanjem kompanije, nego samo želi svoj posuđeni novac. No i oni žele da se Todorić povuče te da postave svoje ljude u Nadzorni odbor. Upravo je to priča na kojoj bi se temeljio novi start kompanije, počevši s vraćanjem povjerenja ulagača. Jer smanjenjem rejtinga kompaniji pala je i obveznica Agrokora i sada je na samo 30 posto prinosa.

Neki dan među ulagačima je puštena informacija da je Agrokor uzeo za konzultanta tvrtku Moelis, no s obzirom na situaciju, sigurno je da će konačan odabir savjetnika imati vjerovnici. Inače, ukupne obveze kompanije krajem rujna prošle godine bile su 45,1 milijardu kuna, a sada se već govori o iznosu od oko 60 milijardi kuna.

 

M.M.