HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh najavio je na konferenciji za novinare u Saboru kako HNS pokreće službeni postupak za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću "zbog dokaznog plagijata i činjenice da je lagao hrvatskoj javnosti".

-HNS će svim zastupnicima ponuditi da potpišu njihov zahtjev, za koji im trebaju potpisi petine zastupnika, dakle njih 31. Beus kaže da je razgovarano s "ključnim" ljudima SDP-a, te dogovoreno da će se i SDP-ovci pridružiti HNS-ovoj inicijativi. "Ovo nije pitanje stranačkog nadmetanja, nego odgovornosti prema kriterijima koji važe u znanosti i obrazovanju - poručio je te dodao kako "apstinenciju Mostovaca od javnog istupa u slučaju Barišić" tumači kao "čekanje".

>>

Očekuje da se točka o izglasavanju nepovjerenja ministru Barišiću po žurnom postupku uvrstiti u saborski dnevni red.

-Stvar je u rukama predsjednika Sabora Bože Petrova, on je po Poslovniku dužan to uvrstiti u dnevni red, a kada će to napraviti, to ovisi o njemu. Nadamo se da će to biti ovaj ili sljedeći petak, no "škare i platno" su u Petrovljevim rukama - kaže Beus Richembergh.

>>

Podsjetimo, nakon što skupe potpise, zastupnici ih predaju predsjedniku Sabora, zahtjev se treba raspraviti i o njemu glasovati najkasnije u roku od 30 dana, Vlada ima rok za očitovanje osam dana od predaje zahtjeva.

 

M.M.