Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je kako je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.

-Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu o ideji otkupa Molovih dionica - istaknuo je Plenković.

Najviša tijela HDZ-a smatraju da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Upitan za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija kako bi se Ina vratila Hrvatskoj, odgovorio je kako je po njihovu dubokom uvjerenju to najbolji model od svih modela.

-Smatramo da HEP jako dobro stoji i u poziciji je da se dodatno osnaži, a siguran sam da bi sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljno sredstava za otkup Molovog udjela u Ini - naglasio je Plenković.

Ocijenio je da nema nikakve potrebe za referendumom.

-Nema nikakve potrebe za referendumom, jer se radi o odlukama u domeni Vlade, Sabora i predstavničke demokracije - ocijenio je Plenković i dodao da neće javno objaviti odluku Arbitražnog suda jer je čitav proces tajan.

Upitan o prijedlogu čelnika Mosta Petrova da se ustavno zaštite pojedine tvrtke od strateškog interesa kako se Hrvatskoj ne bi ponovno dogodio "slučaj Ina", Plenković je podsjetio i da se u Ustavu RH govori o zaštiti hrvatskih prirodnih bogatstava. Smatra  da je ta politička inicijativa Mosta više simboličkog karaktera.

-Imam povjerenja u Sabor, Vladu koju vodim i stranku koju vodim i siguran sam i da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava Republike Hrvatske u ključnim strateškim energetskim kompanijama - naglasio je Plenković.

Vezano uz plan uvođenja eura, očekuje da će se u mandatu njegove Vlade, a u dogovoru s HNB-om - približiti ispunjavanju kriterija za njegovo uvođenje.

- To ipak ovisi i o partnerima na razini eurozone i EU - istaknuo je Plenković.

Istaknuvši kako na predstojećim lokalnim izborima u svibnju HDZ očekuje još bolje rezultate nego su to sadašnji, Plenković je najavio da će sve županijske organizacije HDZ-a u iduća četiri tjedna napraviti konzultacije na razini županijskih odbora te vodstvu stranke predložiti sugestije za kandidate, kako bi sredinom veljače bile kompletirane liste kandidata za sve župane i sve ključne gradove.

 

M.M.