Predsjednik Sabora Božo Petrov (Most) izjavio je nakon sjednice Predsjedništva kako radna skupina Mosta i HDZ-a raspravlja o modelima povratka Ine Hrvatskoj. Dodao je kako je za Most vrlo važno pitanje ustavne zaštite pojedinih tvrtki od strateškog interesa, kako se ne bi ponovio "slučaj Ina".

-Zajednička radna supina raspravlja o modelima i vjerujem da će javnost uskoro saznati sve što je potrebno napraviti kako bi se vratila Ina. Ako će se govoriti o prodaji dionica HEP-a da bi se kupila Ina, Mostu je jako bitno da se Ustavom zaštite tvrtke koje raspolažu s nacionalnim dobrima, prirodnim resursima poput voda, šuma i energetike. U tom slučaju referendum o HEP-u ne bi ni bio potreban - rekao jeBožo Petrov.

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimićizjavio je da nije siguran kako bi referendum o prodaji dionica HEP-a bio najsretnije rješenje jer bi o tome trebala odlučiti Vlada.

-Most je vrlo jasno rekao da smo dio ove vlade i da želimo zajedno ići u smjeru prema tome da se preuzme Ina, odnosno otkupi dio od mađarskog MOL-a, a s partnerima razgovaramo o mogućim modelima. Jedan od modela je i prodaja HEP-ovih dionica - kazao je Šimić.

Pritom nije htio ići u detalje međusobnih dogovora u Vladi.

-Riječ je o vrlo složenim operacijama i nije dobro zbog procesa koji će uslijediti da se ti detalji komuniciraju - istaknuo je Šimić te ocijenio da je ustavna zaštita, kao jedna od ideja koja se trenutačno razmatra, dobar način zaštite za tvrtke koje su od strateškog interesa za Hrvatsku.

HDZ nije upoznat

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačićizjavio je kako stranačka tijela HDZ-a nisu donijela svoje stajalište o prijedlogu Mosta da se Ustavom zaštite strateške tvrtke koje upravljaju nacionalnim dobrima jer još nisu vidjeli konkretan prijedlog.

-Nisam sklon čestim promjenama Ustava, jer smo bili svjedoci da je prije 2,5 godine SDP krenuo u promjene Ustava, a kako je za to nužan politički konsenzus svih političkih snaga u Hrvatskom saboru, ono u pravilu za sobom povlači niz novih pitanja, što znači da se otvara Pandorina kutija - kazao je Bačić, podsjetivši kako su člankom 51. Ustava more, morska obala, šume, zemljišta, zrak već zaštićeni, a Ustav daje mogućnost da se ta dobra dodatno zaštite kroz zakone.

Vrdoljak: Je li kupovina dogovorena s Mađarima?

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak komentirajući u emisiji Hrvatskg radija 'Oporbeni zarez' prodaju dioanica HEP-a za kupnju udjela Ine, naglasio je 'da to očito nije bilo složeno kako treba, što ne znači da proces ne može biti dobro odrađen.

-Ako s mađarskom stranom premijer nije dogovorio kupovinu, tada je ovo veliki gaf. Također, ako dio novca ne ostaje u HEP-u, opet se vraćamo na temeljno pitanje – viziju i strategiju koju očekujemo kako bi zauzeli jasne stavove - podsjetio je Vrdoljak.

Ideje referenduma i promjene Ustava smatra deplasiranim.

- Ideja referenduma da bi političari oprali svoje ruke s važnih odluka je iracionalna. Što se promjene Ustava tiče to je tako deplasirano i neozbiljno, da se ne treba posebno apostrofirati jer već sada imamo neke članke u Ustavu koji štite vode i šume, strateške interese. Mislim da su kolege uopće promašile što je Ustav. To je populizam, jer ih stišće HDZ, ali da bi pred javnošću održali vjerodostojnost koju su već sto puta izgubili, predlažu promjenu Ustava- poručio je Vrdoljak komentirajući prijedlog Mosta.

Osvrnuo se i na status Martine Dalić.

-Prvo je Most tražio da se podpredsjednica VladeDalićzbog supruga  odmakne od odluka o Ini a zatim ona vodi procese sDobrovićemkoji ne razumije energetiku. Ne sumnjam uDalićevustručnost, neka Povjerenstvo za sukob interesa presudi - zaključio je Vrdoljak.

 

R.H.