Predratni generalni direktor INA-e i ratni predsjednik Vlade RH, Nikica Valentić, u intervjuu Večernjem listu pozdravio je odluku Andreja Plenkovića o otkupu dionica INA-e i to na način da se strateški proda 25 posto dionica HEP-a ali i najavio potrebu konsenzusa oko privatizacije ostalih javnih poduzeća.

-To je dobro odrađena tehnika, no suština je da smo vidjeli da je riječ o odlučnom premijeru i takvoj Vladi. Da bi se stvar odgovorno odradila do kraja, potreban je konsenzus svih relevantnih političkih stranaka oko vraćanja Ine i, još važnije, mišljenje ukupne političke javnosti, dakle saborske i pozicije i opozicije oko privatizacije ostalih javnih poduzeća. Zbog Ine je došao na red HEP, jer je na taj način vjerojatno osigurano plaćanje Ininih dionica koje bi hrvatska država kupila na tržištu, ili izravnom pogodbom od MOL-a - istaknuo je Valentić u razgovoru za Večernji list.

Bez obzira što kritičari ovakve odluke ističu kako je božićno priopćavanje vijesti o otkupu dionica INA dovelo do rasta cijene dionica, a time i mogućeg pogodovanja sadašnjem vlasniku, Valentić zagovara otkup INA-e privatizacijom ostalih javnih poduzeća.

-Moramo biti svjesni da u slučaju energetskih i političkih sukoba u srednjoj Europi, a vidjeli smo da je tu bilo i ratovanja, Ina odmah dobiva na strateškoj važnosti. I naravno da je onda za Hrvatsku važno da posjeduje mogućnost upravljanja tom kompanijom - zaključuje Valentić.

Podsjetimo, ministar energetike Slaven Dobrović (Most) u intervjuu za Točku na tjedan N1 televizije, otkrio je da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić stvarni kreator ideje o prodaji jedne četvrtine dionica HEP-a i otkupu MOL-ovog dijela Ine tim novcem.

Martina Dalić, čiji je suprug član uprave INA-e, predmetom je interesa Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje će uskoro odlučivati ima li temelja za pokretanje istražnog postupka.

 

M.M.