U HDZ-u su ljuti na ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i njegovu tijesnu povezanost s tjednikom Nacional, tvrdi Maxportal pozivajući se na izvore u HDZ-u te dodaje kako je dio negativno intoniranih tekstova o ministrima vladajuće stranke u tom tjedniku zapravo djelo aktualnog ministra unutarnjih poslova.

Isti izvor također tvrdi kako je u posjedu nekoliko fotografija koje su snimljene oko podneva prošle nedjelje u jednom zagrebačkom kafiću na Horvaćanskoj cesti. Na snimkama su ministar  MUP-aVlado Orepići glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

-Sastanak ne možemo nazvati tajnim, jer se dogodio na javnom mjestu, ali svakako je zanimljivo da ministar policije više od dva sata razgovara s glavnim urednikom Nacionala, a onda se u  tom tjedniku pojave žestoki napadi na ministre HDZ-a - tvrdi Maxportal.

Najžešći od svih napada bila je optužba na račun potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića da je Četvrta gardijska brigada, čiji je Krstičević ratni zapovjednik,  3. rujna 1995. godine kod Jajca u Bosni i Hercegovini navodno počinila ratni zločin ubivši 32 civila među kojima su većina starci i djeca.

Ministar Krstičević je isti dan demantirao optužbe kazavši da je riječ o neistinama jer u to vrijeme  4. gardijska brigada uopće nije bila u BiH, nego u svom sjedištu u Splitu. Smatra da je riječ o pokušaju destabilizacije i “specijalnom ratu” protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovjednika, ali i protiv Republike Hrvatske.

-Zašto taj tjednik to radi, zašto nas želi destabilizirati i za čije interese – ne znam. Ja mu samo poručujem da u tome neće uspjeti - odriješit je bio ministar obrane Damir Krstičević.

Cilj onemogućavanja reforme sigurnosnog sustava i stvaranja koncepta domovinske sigurnosti

Većina medija je pretragom dokumentacije dostupne na stranicama Haaškog suda, i uspoređuju s “dokazima” koje je objavio Nacional, ustanovila da je riječ o krivotvorinama.

-Nije nam poznato ima li ministar MUP-a Vlaho Orepić izravne veze s Nacionalovim tekstovima protiv HDZ-ovih ministara, ali kad vide ovu tajno snimljenu fotografije prisnog i prijateljskog odnosa ministra policije i glavnog urednika Nnacionala, u HDZ će pobjesniti na najmoćnijeg MOST-ovog ministra - tvrdi Maxportal.

Većina ozbilnijih analitičara smatra kako je riječ o informacijskom ratu protiv Republike Hrvatske koji se vodi iz obližnjeg susjedstva a sastavni je dio najnovijih razračunavanja na geopolitičkoj sceni.

Tako Ivo Lučić smatra da je riječ o pokušaju onemogućavanja reforme sigurnosnog sustava i stvaranja koncepta domovinske sigurnosti.

-Preko Hrvatske i ovog dijela Europe prelamaju se interesi velikih sila i mnogima nije u interesu da Hrvatska ima jak sustav domovinske sigurnosti. Stoga se pokušava spriječiti ili usporiti taj proces - ocijenio je Lučić.

Slično smatra i ministar obrane Damir Krstičević, inače nositelj koncepta Domovinske sigurnosti.

-Više nego ikad poražene snage skupa s paraobavještajnim elementima žele kriminalizirati naše veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu, djelovanje Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini, zapovjednike, časnike, dočasnike, generale, oslabiti našu Hrvatsku, naš sustav sigurnosti i sigurnost naših branitelja. Ja im želim poručiti da u tome neće uspjeti - poručio je ovih dana ministar Krstičević.

 

M.M.