Gostujući u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija sudac Ivan Turudić, koji je dao nalog za dostavu dokumenata o jugoslavenskoj UDBA-i sudu u Münchenu, rekao je kako je Sigurnosno-obavještajna agencija brzo provela nalog i poslala tražene dokumente, dok je Ministarstvo pravosuđa na čelu s Orsatom Miljenićem odugovlačilo taj proces.

Turudić, koji je u međuvremenu smjenjen s mjesta predsjednika Županijskog suda u Zagrebu , je potvrdio da su arhivi pročešljani i očišćeni, da se ne zna koji su dokumenti uništeni, ali za pretpostaviti je da su uništeni važni dijelovi te arhivske građe. Ujedno, Turudić tvrdi da je uoči prvih demokratskih izbora upravo Perković bio na čelu povjerenstva koje je uništavalo dokumente.

-Ja sam izvršio, naravno, uvid u puno toga. Neposredno prije demokratnih izbora Republički sekretarijat za unutarnje poslove je osnovao komisiju za uništavanje pojedinih dijelova arhivske građe. To se tako zvalo. To je bila komisija od tri člana. Na čelu je bio osuđeni Perković - rekao je Turudić.

Turudić je istaknuo kako dokumente nije slao odvjetniku Sinišu Pavloviću, odvjetniku Gizele Đureković, nego sudu u Muenchenu.

-Slali smo zapravo sve što smo bili dužni poslati po zakonu o suradnji, dakle sve dokumente koje su tražili, mi bi prethodno tražili od drugih tijela u Republici Hrvatskoj, i najviše smo dobili od SOA-e. Mogu reći da je SOA zapravo najbolje surađivala. Nismo imali takvu suradnju primjerice s Ministarstvom pravosuđa koje je uvijek kasnilo i odugovlačilo - istaknuo je Turudić.

Presudu Zemaljskog suda u Muenchenu ocijenio je presudom komunističkom režimu.

-U svakom slučaju ova presuda u Njemačkoj je osuda komunističkog režima. Ta se činjenica ne može zanemariti - istaknuo je Ivan Turudić.

Podsjetimo, predsjednik sudskog vijeća Manfreda Dauster naglasio je tijekom izricanja presude Perkoviću i Mustaču da je nakon raspada Jugoslavije mnogo dokumenata uništeno i nalazi se dijelom u privatnim arhivima.

 

M.M.