Komentirajući presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su u Münchenu osuđeni na doživotni zatvor, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je kazao da je riječ o presudi bivšim pripadnicima jugoslavenske tajne službe i osudi režima koji je radio protiv hrvatskog iseljeništva.

Neprihvatljivim iznošenjem neistina ocijenio je tvrdnje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su Perković i Mustač bili dio HDZ-a.

-Manipulacije i laži kojima se koristio Milanović su neprihvatljive. Niti su ti ljudi bili dio HDZ-a, niti su davali putovnice. Providno je kako Milanović takvim izjavama skreće pozornost sa najveće sramote svoje Vlade, odnosno tzv. lex Perković - kazao je Plenković razgovarajući s novinarima u sjedištu HDZ-a.

Istaknuo je kako sudjelovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u obrani Hrvatske njih ne amnestira za zločine počinjene ranije.

-Svi oni koji su se u jednom trenutku stavili u službu hrvatske države, kao i Perković i Mustač, jer je opstanak Hrvatske bio ugrožen, dali su doprinos. Ali, s kuta gledanja HDZ-a to ih ne amnestira od odgovornosti - rekao je Plenković, podsjetivši da je HDZ prilikom izglasavanja "lex Perković" izašao iz sabornice te da je Milanović tim zakonom doveo Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU.

Komentirajući odnose sa Srbijom istaknuo je kako tu državu čeka katarza zbog učinjenog u agresiji na Hrvatsku.

-Srbija je tek na početku pregovora s EU. Srbija je zemlja čiji je režim izvršio agresiju na Hrvatsku. Srbiju još očekuje ozbiljno suočavanje s prošlošću, katarza. A kamoli da bi zemlja koja je kandidat docirala članici EU. Srbija ne može stvarati pravnu nesigurnost državljanima Hrvatske ili braniteljima. Ne prihvaćamo njihov zakon o progonu branitelja - upozorio je.

Rekao je da će Hrvatska uvijek voditi računa o srpskoj manjini, a da Srbija još nije rezervirala niti jedno zastupničko mjesto za Hrvate u Srbiji.

-Odgovornost je dakle na Srbiji, a ne na Hrvatskoj! - kazao je Plenković.

 

R.H.