Skupina utemeljitelja HDZ-a, njih 11, oglasili su se priopćenjem u kome pozdravljaju odluku vrha stranke o samostalnom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

-Ovom odlukom novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazao je respektabilnu političku odgovornost i ujedno izišao ususret referendumskoj inicijativi za zabranu predizbornih koalicija te promjenu izbornog sustava koju je prije dvije godine potpisalo više od 380 tisuća građana - stoji u izjavi za javnost skupine utemeljitelja HDZ-a.

Kao idući korak, potpisnici izjave predlažu da se najozbiljnije poradi na osvježavanju izbornih lista.

-Uvjereni da je ovo tek prvi korak kojim se izlazi ususret željama hrvatskih građana, novom predsjedniku i vodstvu HDZ-a predlažemo da, kao idući korak, najozbiljnije porade na osvježavanju izbornih lista na kojima ne bi smjeli biti kompromitirani, korumpirani i nepopularni političari - poručuju utemeljitelji.

Preobrazbu političkog sustava vide kao jedan od strateških prioriteta.

-Hrvatska danas uza sve svoje značajne komparativne prednosti zbog loših političkih odluka sve više zaostaje u razvoju za drugim europskim zemljama. Zato je danas, kao i godine 1989. i 1990., rješenje naše duboke političke, a onda i svake druge krize u temeljitoj preobrazbi političkog sustava - naglašavaju utemeljitelji.

Također ocjenjuju da će odluka imati najširu podršku članstva i javnosti kao što je svojevremeno imala i odluka HDZ-a donesena uoči prvih višestranačkih izbora 1990., kada je dr. Franjo Tuđman, nasuprot inicijativi kojom se tražilo formiranje tzv. "koalicije hrvatskih demokratskih stranaka“ također odlučio nastupiti samostalno. 

Izjavu za javnost potpisali su Ivan Tolj, Mario Kapulica, Drago Krpina, Božidar Petrač, Nediljko Matić, Miro Petric, Zdravko Gavran, Jure Ivančić, Ante Beljo, Zdenka Babić Petričević i Ante Kutle.

Podsjetimo, 18. lipnja nešto manji broj potpisnika skupine je  zatražio odstupanje Tomislav Karamarko sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima.

 

M.M.