Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno razmišlja o izlasku iz Vlade, doznaje Telegram iz dva neovisna izvora.

Na kriznom sastanku vodećih članova HDZ-a, koji je, po navodima određenih medija, održan jutros, zaključeno je kako je izlazak iz Vlade jedini izlaz iz trenutne političke krize prouzročene od strane Mosta i SDP-a.

-Vlada ne funkcionira, eksperiment nije uspio, Most nas ucjenjuje i ovo je jedina opcija u kojem HDZ ostaje pošten prema svojim biračima - pojasnio je Telegramu izvor upućen u današnji sastanak.

Pero Ćorić iz HSP-a AS smatra da je preslagivanje Mosta i SDP-a vrlo izvjesna opcija.

- Most je kontradiktoran. Oni su politička fikcija: nemaju ni odgovornosti, ni stranačke stege. Mi ostajemo uz našeg vođu Tomislava Karamarka. Nismo nikad nikoga izdali, pa nećemo ni njega. Uvjeren sam da Most trenutno nema snage za nove izbore, predosjećam da bi mogli ići na preslagivanje s ljevicom - prognozira Pero Ćorić iz HSP AS u izjavi za Jutarnji list.

Politiku Mosta ocjenjuje kao novi pokušaj stvaranja tripartitne Vlade.

- Mi Karamarka držimo za vođu. Ne smije nikako pristati na ultimatum iz Mosta da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade, bio bi to preveliki ustupak. Pa i Vrdoljakova žena posluje s HEP-om. No, mi smo osvojili vlast i šutimo. Vođa Karamarko treba preći u kontra napad i otvoriti Pandorinu kutiju. A ne da Most na mala vrata dovlači tripartitnu Vladu, i da postkomunistički kadrovi vladaju. Čekamo da vođa povuče slijedeći potez i zaustavi daljnju degradaciju sebe i svih nas - poručuje Ćorić koji nije zadovoljan ni s potezima premijera Tihomira Oreškovića.

Kakva bi u slučaju stvaranja nove saborske većine bila sudbina Tihomira Oreškovića teško je za sada prognozirati.

 

R.H.