SDP-ov zastupnik Nenad Stazić pozvao je u četvrtak u Saboru kulturne djelatnike da dignu glas protiv smanjenju sredstava za financiranje zaklade Kultura Nova, ustvrdivši da će, ne učine li to, "nakon ove vlade i ministra ostatci kulture stati pod jednu ustašku kapu".

Stazić, poznat po ljetovanju na Brijunima za 12 kuna, je to rekao nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba SDP-a, podsjetivši kako je ministar Zlatko Hasanbegović poništio nekoliko javnih poziva za imenovanje upravnog odbora i ravnatelja Zaklade, koja će od 1. svibnja ostati bez kompletne uprave.

Naglasio je kako je riječ o zakladi koja je kroz program podrške u 2015. podržala 118 projekata te koja treba provesti i jedan UNESCO-ov projekt vrijedan 202.000 kuna.

-Nama UNESCO daje novce, a ministar se trudi da učini sve kako bi zaklada koja ga treba provesti prestala postojati - ustvrdio je Stazić.

Od Ministarstva uprave zatražio je da žurno imenuje povjerenika koji će do izbora nove uprave voditi Zakladu.

HNS stao u obranu Frljića

Nada Turina Đurić (HNS), stala je u zaštitu Olivera Frljića te istaknula kako je vrijeđa to što se smanjuje novac za kulturne ustanove i projekte u primorju i Rijeci.

-Jednoj od najkvalitetnijih institucija, HNK Ivana plemenitog Zajca, uskraćena su sredstva pod isprikom da se program ne uklapa u kriterije ministarstva. S obzirom na znanu situaciju koju smo imali u javnoj debati oko HNK u Rijeci, da se na ovaj način pokušava onemogućiti realizacija programa, s krajnjom intencijom da se pokuša maknuti osobu s čelnog mjesta", uvjerena je Turina Đurić.

>>Aktivnosti Olivera Frljića slučaj za SOA-u

Ministra Hasanbegovića je pozvala da preispita i odluku o smanjenju proračunskih davanja za dnevnik talijanske manjine "La voce del popolo", koji je, kaže, dio tradicije i kulture te stvar poštivanja nacionalne manjine.

Gdje su izvori ljutnje?

Podsjetimo, Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu 106 programa u podprogramskoj djelatnosti časopisa, koje će u tiskanom i elektroničkom obliku financirati s nešto više od 4.9 milijuna kuna.

Među odbijenim projektima elektroničkih publikacija su i Muf.com.hr, H-alter (rubrike "Kultura" i "Mediji") te "Kultura narodu" (lupiga.hr). Među odbijenim projektima je i časopis Zarez, zbog kojeg je kao suvlasnica bila u sukobu interesa bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sama, kao ministrica, listu u čijem je suvlasništvu, isplaćivala novac.

>>Berislav Šipuš vlastitim projektima dodijelio čak 30% javnih sredstava namjenjenih za glazbu

Ministarstvo kulture je smanjilo dotacije i prema Editu, izdavačkoj kući koja izdaje dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo. Zbog zadnja dva primjera neki mediji napali su ministra Hasanbegovića, iako je u slučaju Edita, kako kažu u Ministarstvu, riječ o ugovoru koji su sklopili Furio Radin i Ivo Sanader i koji nema veze s Ministarstvom kulture, nego Uredom za manjine.

 

M.M.