Pregovori Mosta s HDZ-om i SDP-om, prema nekim najavama, trebali bi početi sutra i biti završeni u iduća dva tjedna.

Međutim, unutar Mosta su se već pojavila različita gledišta. Božo Petrov u svojim istupima na prvom mjestu ističe reforme. Istovremeno, Drago Prgomet jučer je izjavio kako su spremni biti dio izvršne vlasti, pa i dati novog premijera iz redova Mosta.

Iako je Most najveći dobitnik parlamentarnih izbora, već jučer tijekom dana moglo primjetiti da se izjave čelnika Mosta nisu u potpunosti usuglašene. Sa stavom Drage Prgometa da bi Most svakako trebao biti dio izvršne vlasti, pa i dati buduće premijera unutar Mosta, prema tvrdnjama HRT-a, slaže se oko dvije trećine članova.

Da su meinstream mediji krenuli u projekt pozicioniranja Mosta na stranu SDP-a ili njegovog "urušavanja" govori i primjer izjave Stipe Petrine koju prenosi Radmanov HRT.

-Tomislav Karamarko je za mene oličenje zla u Hrvatskoj. S njim ni pod koju cijenu ne bih mogao surađivati. Ako bi se to dogodilo, trenutačno bih istupio iz Mosta. Ali, ne samo ja, bilo bi nas bar pet - kazao je Petrina, koji je u izbornoj noći bio u društvu Mesićevog i Manolićevog intimusa Nedjeljka Matića.

U sličnom kontekstu idu i tvrdnje "regionalnog" N1 koji neslužbeno doznaju da je "Crkva pokušala privoljeti pojedine istaknute figure iz MOST-a na koaliranje s HDZ-om".

-Nije nepoznato da je najistaknutiji član i predsjednik liste MOST blizak klerikalnim krugovima te da je po uvjerenjima konzervativac, međutim, kako doznajemo, i Petrov i ostali članovi MOST-a uplitanje crkve ne smatraju putokazom za njihove buduće poteze -  navodi N1.

Istovremeno, U HDZ-u ističu kako je njihov najjači adut već pripremljen paket gospodarskih reformi na koje Most neće ostati imun. U SDP-u, pak, ističu kako će u pregovore ući s potporom najvećeg broja zastupnika, njih više od 60. Zajedno s Mostom imali bi više od 80 ruku u Saboru što je, kažu, najbolje jamstvo da će se dogovorene reforme i provoditi.

Podsjetimo, dio reformi koje zagovara Most bile su sastavni dio Plana 21, koje Kukuriku koalicija nije provela u četiri godine svoje vlasti. Riječ je o reformama koje  zagovara nekadašnji Josipovićev osobni pravni savjetnik Robert Podolnjak, trenutno član Mosta.

 

R.H.