Sudsko vijeće Vrhovnog suda ukinulo je nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u najvećoj korupcijskoj aferi - slučaju Fimi media.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu odredilo je jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora.  Nakon što uplati 12,4 milijuna kuna, Sanader će biti na slobodi.

Vrhovni sud je ovu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media.

Ovom odlukom ukinut je i dio presude kojim je HDZ u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Podsjetimo, Ivo Sanader je u slučaju "Fimi medije" osuđen na devet godina zatvora te povrati 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka prošle godine, stekao nezakonito.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na prvostupanjsku presudu.

Ivo Sanader trenutačno je u zatvoru u Remetincu jedino na temelju presude u ovom slučaju, odnosno tzv. obligatornom pritvoru koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna dulja od pet godina.

 

M.M.