Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko održao je govor na današnjem predstavljanje Izbornog programa HDZ-ove koalicije "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska"

Iz govora, kojeg prenosimo u cijelosti, daju se razlučiti ključne stavke političkog i gospodarskog programa Domoljubne koalicije.

-Cijenjene dame i gospodo,

uvaženi i cijenjeni predsjednici koalicijskih stranaka, poštovani uglednici,

poštovana mladeži i svi nazočni,

dozvolite mi da vas srdačno pozdravim i zahvalim na interesu da čujete iz prve ruke kako će izgledati Hrvatska nakon parlamentarnih izbora.

Izborni program HDZ-a i koalicijskih partnera nazvali smo  

'Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje'

kako bi svi razumjeli kakvu Hrvatsku želimo izgraditi.

Mi ne nudimo fantomske planove 21 ili A, B i C već konkretna rješenja na kojima su više od dvije godine radili mnogi članovi naših odbora.

OVO JE POBJEDNIČKI PROGRAM

za uspješnu Hrvatsku -

ZA HRVATSKU BOLJITKA, REDA I RADA.

Hrvatska je sada u svakom pogledu u najkritičnijem razdoblju od stjecanja svoje suverenosti i samostalnosti.

Bilježimo rekordnu nezaposlenost i dramatičan pad zaposlenosti, egzodus mladih i obrazovanih Hrvata, eksploziju javnog duga i deficita, pad životnog standarda i eroziju svih vrijednosti na kojima bi se trebalo graditi moderno europsko društvo, a već dvije godine smo članica Europske unije.

Je li moguće da je Hrvatska jedina europska država koja od toga članstva ima više štete nego koristi?

Naravno, za to nije kriva Europska unija, koja nam je otvorila nebrojene mogućnosti pa čak i kroz svoje izdašne fondove. Jedina smo država koja je Europskoj uniji više uplatila nego što je od nje kao članica dobila. Odgovornost za to leži na onima koji su izigrali povjerenje birača i cijelu Hrvatsku učinili taocem vlastite nesposobnosti.

No, pošteno je priznati da je Vlada na odlasku u jednome bila vrlo učinkovita. Istina je, Hrvatska raste i to nekontrolirano raste njezin dug. U manje od četiri godine zadužili su Hrvatsku za gotovo 100 milijardi kuna, što je približno polovica duga svih hrvatskih Vlada od samostalnosti. E, to im valja priznati! A što je najgore od svega, od tog zaduživanja Hrvatska nema nikakve koristi jer je sve otišlo u potrošnju, a ne u stvaranje nove vrijednosti.

I onda se, zamislite, čude što je Hrvatska na dnu svih ljestvica po konkurentnosti gospodarstva.

Ali sudeći po njihovom mahnitom dijeljenju novca neposredno prije izbora, reklo bi se da je Hrvatska ipak vrlo bogata država. Samo mjesec dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora Vlada na odlasku je donijela niz stihijskih i populističkih mjera s kojima je bezuspješno pokušala kupiti glasove hrvatskih građana podcjenjujući njihovu pamet.

A spremnost građana za promjene je velika.

Glas hrvatske sirotinje sveli su na vaučer od 200 kuna.

A ja im odavde poručujem:dosta je bilo vašeg poigravanja s našom budućnošću.

Hrvatska nije vaša osobna imovina da se tako neodgovorno prema njoj ponašate.  Vaš mandat Hrvatska će pamtiti kao izgubljene godine.

Te godine obilježila je politika neuspjeha, obmana, partijskog podobništva i korupcije, nedosljenosti, atmosfere obračuna i pokušaja rušenja temeljnih vrijednosti moderne hrvatske Države. Najteže godine domovinskog rata, sadašnja Vlast na odlasku nazvala je "mračnim devedesetima". Premijer ,na odlasku, Zoran Milanović, Hrvatsku je optuživao da je kriva za rat jer je smanjila prava Srbima. U teritorijalnom sporu s BiH, za Mali i Veliki Škoj u Neumskom zaljevu, rekao je da su samo "dva kamena". Domovinski rat nazvao je "građanskim", a hrvatsku Državu "slučajnom". U Vukovaru, mjesto najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka, nasilno je uvodio ćirilicu, a za vukovarske braniteljetvrdio da su sramota. Ali javna svijest je budna i hrvatski birači to će uskoro kazniti.

HDZ je uz hrvatski narod uvijek bio kad je bilo najteže: u stjecanju samostalnosti i međunarodnom priznanju, u obrani Domovine i njezinom oslobađanju, u ulasku u euro-atlantske integracije i međunarodnoj afirmaciji države.

Sad je opet došao trenutak kada moramo preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske. To mogu samo pobjednici. A mi smo pobjednici!

Omogućit čemo i poduzetnicima, obrtnicima i neprofitnim organizacijama da koriste novac Fonda za sufinanciranje provedbe projekata koji se financiraju iz EU fondova. Taj novac, naime,  za sada mogu koristiti samo gradovi, općine i županije.

Nikada se više nesmije dogoditi da gospodarski i financijski slaba Hrvatska uplačuje u EU fondove više sredstava nego što iz njih povlači. A sve to zato što Vlada na odlasku ni nakon četiri godine nije pripremila ozbijne projekte koji mogu povući taj novac.

Ponovit ću, Domoljubna koalicija iz EU fondova do kraja 2019. godine povući će minimalno 5 milijardi eura.

Kao generatore budućega rasta vidimo  aktiviranje svih hrvatskih potencijala. To znači:

1.    Revitalizaciju poljoprivrede i ruralnih krajeva

2.    Reindustrijalizaciju na način kako to ostvaruje, financira i potiče Europska unija

3.    Inovacije i digitalizacija

4.    Prometna infrastruktura i energetika

5.    Svi turistički potencijali

6.    Zelena ekonomija - održivi razvoj i zaštita okoliša

POLjOPRIVREDA u Hrvatskoj već godinama posrće, a naše projekcije govore da među svim granama ima najveći potencijal rasta zbog brojnih neiskorištenih resursa.

Hrvatska poljoprivreda može u značajnoj mjeri osigurati prehrambenu neovisnost Hrvatske.

Nažalost Hrvatska danas uvozi dvostruko više hrane nego što izvozi. Ne čudi, kad nam je 50 % obradivih površina zaraslo u korov.

Jaki uvoznički lobiji bacaju hrvatskog seljaka na koljena!  

To više neće tako ići. To ćemo promijeniti.

Zaštititi ćemo svoje proizvode i potaknuti novu proizvodnju kako to čine sve razvijene zemlje Europske unije.

Razvijeno i jako hrvatsko selo strateških je prioritet  Domoljubne koalicije.

Učinit ćemo sve da u hrvatskoj i mladim ljudima postane privlačno biti poljoprivrednik.

Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstava moramo razvijati, ali ih i međusobno povezivati, kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre.

U tim organizacijama i centrima, moramo im osigurati  stručnu i znanstvenu pomoći u unaprjeđenju proizvoda i tehnologija.

Poljoprivrednicima ćemo najprije reprogramirati postojeća zaduženja, omogućiti odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duže vrijeme otplate kako bi uspješno nastaviti poslovanje.

Kvalitetnim mjerama i povoljnim izvorima financiranja pomoći ćemo našim ribarima i našoj marikulturi.

Dubinske analize, koje su naši stručnjaci radili zajedno s našim prijateljima iz njemačkog IFO instituta, pokazale su da je posebno značajan i  neiskorišteni potencijal za razvoj industrijskog sektora.

Drugačije rečeno, bitno je otpočeti proces reindustrijalizacije na suvremenim i EU osnovama. Zašto?

Zato, jer industrija zapošljava stručne i visokoobrazovane radnike.

Zato jer u ukupni ekonomski sustav uvode inovacije i nove tehnologije.

Zato što radna mjesta u industriji stvaraju dodatna radna mjesta u nizu drugih sektora.

Posebna pozornost mora se posvetiti vitalnim industrijskim granama sa snažnim izvoznim potencijalom.

Uz već snažnu turističku djelatnost na jadranskoj obali koju ćemo i dodatno poticati, postoji i turistički potencijal kontinentalnog dijela Hrvatske koji je razvojno neopravdano zapostavljen. Ruralni, planinski, zdravstveni turizam nude neiskorišteni potencijal koji na sebe veže kulturnu i povijesnu baštinu, tradicijske obrte i zanate.

Zato ćemo olakšati  uvjete za razvoj seoskih gospodarstava i pružiti im pomoć u korištenju sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj, ali i drugih izvora financiranja.

Energetika i energetski sektor jedan je od najvažnijih područja za nove investicije, koje potiču i ukupni gospodarski rast.

Glavni ciljevi naše energetske politike su sigurnost opskrbe i konkurentnost cijena.

Istovremeno, Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu s nebrojenim prirodnim i kulturnim bogatstvima.

Stoga, svoj razvoj mora temeljiti na očuvanju prirode i okoliša.

Hrvatska mora težiti energetskoj neovisnosti, međutim, opasni eksperimenti s bušenjem nafte na Jadranu nisu najbolje rješenje za to.

Umjesto toga, mora se koristiti raspoložive domaće izvore energije s niskom razinom emisije i obnovljive izvore energije.

Rekonstruirati ćemo energetske kompanije u državnom vlasništvu, razvijati nove centralizirane toplinske sustave, realizirati ključne energetske infrastrukturne projekte i  izgraditi nove hidroelektrane na rijekama s energetskim potencijalom.

U Hrvatskoj se godišnje prikupi više od 350.000 tona energetski korisnog goriva iz otpada.

Zato ćemo uspostaviti učinkovit sustav njegovim gospodarenjem. Sanirat ćemo  „crne točke“ nastale dugotrajnim i neprimjerenim gospodarenjem opasnim otpadom.

I zato, dragi prijatelji,

Što ćemo mi učiniti?  

I to - uskoro i zajedno.

Potaknuti i provesti istinske reforme, strukturne reforme kojima ćemo podići razinu kvalitete poslovanja u Hrvatskoj.

Učinit ćemo sve što je potrebno i neophodno:

Promjenit ćemo i uskladiti zakone;

Stvoriti uvjete za učinkovitiji rad  pravosuđa;

Provesti novu razvojnu i ekonomsku politiku.

Drugačije rečeno:

Sustavnim i organiziranim promjenama, stvorit ćemo poslovno i investicijsko okruženje u kojem je moguće konkurentno i isplativo poslovati.

Ostvarit ćemo reforme i promjene - ne da bi naši građani dodatno trpjeli, nego da bi se konačno uhvatilo u koštac s istinskim problemima i ograničenjima.

I - da bi se stvorio jasan i trajan put gospodarskog rasta.

Jer, jedino tako i nikako drugačije, moguće je stvoriti bolji život za sve nas u Hrvatskoj.

Premda danas najviše govorim o aktivnoj populaciji: poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, niti jednog trenutka nisam zaboravio na nezaposlene, blokirane, one koji ne rade i nemaju sredstava za život, kao i sve druge, u svojoj domovini, povrijeđene i zapostavljene hrvatske građane.

Možemo li biti spokojni kada znamo da u našoj zemlji imamo 270.000 nezaposlenih, 320.000 blokiranih?!?!

Kakva bi mi to bili Domoljubna koalicija, kakva bi mi to bili Stranka i kakav bi ja to bio Predsjednik kada bi oko sebe mirno mogli gledati pola milijuna ljudi koji žive na samom rubu egzistencije.

Pa to su naši susjedi, prijatelji, rodbina… to su naša braća.

Zato je smisao svih naših težnji upravo rješavanje problema visoke nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Svatko ima pravo na rad i zaradu kojom sebi i svojoj obitelji može osigurati slobodan i dostojan život. To smo ugradili u Ustav. Pa zašto to onda tako grubo kršimo!!!

U 2014. bilo je desetine tisuće manje zaposlenih nego u 2011.

Kako će biti na kraju 2015. još ne znamo. Ali ako gledamo srpanjsku zaposlenost kroz povijest, ona je ove godine bila najniža ikada. Prognoze, dakle, nisu optimistične, a vladajući majstori obmane uporno tvrde da nezaposlenost pada. Možda - ali jedino potezom pera i brisanjem s evidencije nezaposlenih.

Domoljubna koalicija neće smanjivati nezaposlenost iseljavanjem Hrvata u Njemačku, ili još i dalje, na druge kontinente.

Naše projekcije govore da mjere našeg gospodarskog programa u četverogodišnjem razdoblju mogu doprinjeti otvaranju stotinu tisuća novih radnih mjesta.

S radnicima i sa svim socijalnim partnerima država mora ponovno uspostaviti kvalitetan dijalog, jer je on u zadnje četiri godine potpuno zapostavljen.

A takvo stanje dovodi i dovelo je do opće nesigurnosti i na tržištu rada i u društvu općenito.

Naš današnji susret prava je prilika da se obratim i našim poštovanim umirovljenicima.

Oni su trajna su briga HDZ-ove koalicije, a svojim su bogatim iskustvom u mnogo čemu naš uzor.

Usklađivat ćemo mirovine s rastom plaća, BDP-a i troškova života s ciljem njihovog povećavanja prema razini od 60% prosječne plaće.

Ono što Vam sa sigurnošću mogu obećati - mirovine će tijekom našeg mandata narasti za najmanje pet posto, a kako se naše projekcije budu ostvarivale - i više.

Zaustavit ćemo diskriminaciju starijih osoba na tržištu rada. Kako? Jačanjem gospodarstva i otvaranjem radnih mjesta omogućit ćemo radno sposobnim umirovljenicima koji to žele povratak u svijet rada!

Kombinacijom privatnih i javnih ulaganja uz korištenje EU fondova poboljšat ćemo uvjete života naših starijih sugrađana u domovima!

Za starije sugrađane za koje nema tko skrbiti i koji nemaju prihod osigurat ćemo takozvanu „nacionalnu mirovinu“!

Društveno odgovornim politikama osigurat ćemo umirovljenicima dostojanstven život kakav su i zaslužili svojim radom. I u starijoj dobi oni su naše majke, očevi, bake i djedovi. U mnogo čemu nam još mogu pomoći - znanjem, savjetima, angažmanom na projektima…   

OBITELJ je u hrvatskim tradicijskim vrijednostima uvijek bila okosnica identiteta i povijesnog opstanka. Stoga na njoj temeljimo sve modele demografskog razvitka.

Ali, svim roditeljima s malom djecom mogu danas objaviti - svako novorođeno dijete od svoje hrvatske države dobit će potporu, predložit ćemo da to bude 1000 eura, smanjit ćemo i PDV na dječju hranu i potrepštine na samo 5 posto!

 (za opstanak vlastitog naroda niti jednu cijenu neće nam biti teško platiti)

A naše mlade i obrazovane, svjesni smo, zadržat ćemo u  Domovini samo otvaranjem radnih mjesta. Također ćemo im pomoći i  programima „Inicijativa za mlade“ i „Jamstvo za mlade“, stambenim zbrinjavanjem onih koji osnivaju obitelji...

Specijalizirane programe posvetili smo i osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, borbi protiv ovisnosti i nasilja, obrazovanju organizacija civilnog društva, posebice onih na dobrobit djece i mladih, poboljšanju položaja žena i ravnopravnosti spolova…

Poštovani i dragi branitelji, poboljšat ćemo razinu sveukupne skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Osigurat ćemo potporu  hrvatskih branitelja poduzetnika, ali i poduzetnicima koji zapošljavaju hrvatske branitelje.

Tražimo konsenzus o donošenju Ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

Hrvatice i Hrvati u BiH, i u ovoj prigodi naglašavamo da se  snažno zauzimamo za europsku Bosnu i Hercegovinu - našu drugu domovinu, kako je volim nazivati, prema kojoj imamo poseban odnos i posebnu odgovornost.

Bošnjaci i Srbi naši su partneri. Ali jasno ću ponoviti: Stvarna ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH!

I konačno, vrijeme je donijelo i nove izazove i odgovornosti, što nas upućuje na jedno od naših temeljnih određenja -

ZA sigurnu Hrvatsku!

Migrantska kriza i tonjenje nesposobne i neodgovorne vlade iz greške u grešku, iz jedne kontradikcije u drugu svjedoči da donošenje sveobuhvatne Strategije nacionalne sigurnosti mora biti nacionalni prioritet.

Uspostavit ćemo jedinstven i učinkovit sustav civilne zaštite koji će moći odgovoriti na izazove zaštite zdravlja i života hrvatskih državljana te zaštite materijalnih dobara i okoliša.

Jedan od prvih poteza na mjestu predsjednika Vlade bit će prijedlog Predsjednici Republike za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bismo donijeli mjere za učinkovitije suočavanje sa migrantskom krizom i posljedicama koje ona može izazvati na naše društvo.

Dragi prijatelji, vizija našeg življenja i razvitka u Hrvatskoj temeljena je na praksi i ostvarenim rezultatima najuspješnijih socijalno tržišnih ekonomija u Europi.

Ni razvoj, ni rast, ni zapošljavanje, ni kvalitetna zdravstvena skrb, ni socijalna pravednost, ni sigurnost građana nijsu mogući bez jednog preduvjeta - PRAVNE STABILNOSTI.

Samo tako, od naše prekrasne zemlje i vrijednih ljudi i anuliranjem katastrofalnih uvjeta poslovanja  možemo stvoriti Hrvatsku kakvu je sanjao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, naši očevi i djedovi.

To je naša obveza.

To je naša odgovornost.

To je istinski razlog za dobivanje izbornog mandata za upravljanje Hrvatskom.

Dame i gospodo, ovo su bile ključne točke našega izbornog programa. Iza ovog okvirnog pregleda krije se veliki broj izrađenih provedbenih dokumenata u čijoj izradi je sudjelovao velik broj stručnjaka- članova naših odbora, pripadnika svih stranaka naše koalicije.

Hvala svima na uloženom trudu.

Ali nikada ne zaboravimo naše ishodište. Ono je utemeljeno na učenju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Za nas je on vrijednosna okosnica - na Tuđmanovu se učenju i Domovinskom ratu temelji suvremena hrvatska Država.

Idemo u pobjedu za bolji život naše Domovine - rekao je u govoru na predstavljanju HDZ-ovog gospodarskog programa Tomislav Karamarko.

 

M.M.