U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u 11 sati počelo je predstavljanje Izbornog programa HDZ-ove koalicije "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska"

Hrvatska demokratska zajednica zajedno s partnerima okupljenima u Domoljubnu koaliciju - zabrinuti zbog teških gospodarskih, političkih i socijalnih problema u Hrvatskoj - izradila je program kojim će izvesti Hrvatsku iz krize i učiniti je boljom i jačom na dobrobit svih hrvatskih građana i svih naših sunarodnjaka diljem svijeta,

Riječ je o sveobuhvatnom programu dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim IPO institutom.

Njegov naziv kombinacija je dvaju elemenata; ocjene izvrsnosti (Hrvatska za pet plus), ali i pet najvažnijih segmenata hrvatske stvarnosti, a to su; gospodarski rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna pravednost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i znanost.

HDZ-ov program je u znaku broja 5, a zasniva se na povećanju BDP-a za 5 posto do 2019., smanjenju nazposlenosti za 5 posto, uvođenju PDV-a od 5 posto na dječju hranu, podizanju rodiljskih naknada i mirovina za 5 posto te smanjivanju vremena izdavanja građevinskih dozvola i upisa vlasništva na 5 dana. Na temelju ovog plana u iduće 4 godine povući iz Eu fondova oko 5 milijardi eura.

U prvoj godini mandata planiraju tri velika investicijska projekta: nizinska pruga Rijeka Zagreb, projekt navodnjavanja i odvodnje, te projekt gradnje 8 hidrocentrala. Ukinut će, najavljuju, 50 parafiskalnih nameta, smanjiti broj ministarstava i Vladinih agencija te smanjiti, uvoz hrane za 50 posto. Delimitirat će rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, a roditelji će za svako novorođeno dijete dobiti 1000 eura, poručuju iz HDZ-a.

U svojemu izbornome programu HDZ ima posebice istaknuto domoljublje , koje se ogleda u odnosu prema domovinskome ratu, braniteljima, Hrvatima u BiH, iseljeništvu te vrijednostima Domovinskoga rata.

Uoči predstavljanja HDZ-ov izbornog programa u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma okupilo se više od dvije i pol tisuće ljudi.

 

M.M.