Izvješće o globalnoj konkurentnosti prema kojem Hrvatska stagnira ali joj se pogoršala prosječna ocjena na konferenciji za medije komentirala je i HDZ-ova zastupnica u Europarlamentu Ivan Maletić.

  Upozorila je kako je prema tim analizama važno usporediti Hrvatsku s državama jugoistočne Europe, odnosno petog vala proširenja, koje su sve iznad nas a neke i značajno rastru poput Slovenije za 11 mjesta,  Slovačke za osam mjesta, Češke za tri mjesta, Poljske za dva mjesta ili Rumunjske za šest mjesta.

''Činjenica je da istočna Europa ide prema gore, kao i cijela Europa, a Hrvatska prema dolje. Ova Vlada cijelo vrijeme pokušava obmanuti javnost i reći da pokazatelji ekonomski pokazatelji izgledaju drugačije, a  činjenica je da Hrvatska po blagostanju pada i da duboko tonemo. I to je jedini rezultat rada ove Vlade što je konkretno upisano u svim gospodarskim pokazateljima'', poručila je Maletić.

Dodala je kako je gospodarski rast od 1,2 posto ispod razine u odnosu na sve države jugoistočne Europe.

'S takvim rastom smo u 2015. pali s 21. na 23. mjesto. Trendovi u Hrvatskoj su manje pozitivni od onih koji se događaju u država s kojima  se moramo komparirati'', rekla je Maletić.

Istaknula je da je Hrvatska, kada se gledaju ocjene u izvješću, najlošija u dijelu gdje se ocjenjuje kvaliteta rada Vlade.

 'To su transparentnost, jasnoća, preciznost donošenja odluka, kvaliteta upravljanja resursima i kompetencijama koje imamo u Hrvatskoj. To je poražavajuće. Samo tonemo, s 71. mjesta 2011. došli smo do 121. mjesta 2014. odnosno 2015. Ili upravljanje proračunskom potrošnjom gdje smo s 121.. na 129. mjesto. Poruka je Vladi da je ona taj kamen spoticanja u razvoju Republike Hrvatske'', objasnila je Maletić.

Godišnjak svjetske konkurentnosti prema kojem se ocjenjuje koliko kvalitetno Vlade upravljaju, Maletić je posebno zanimljiv, jer se od 61 mjesta Hrvatska nalazi na 58.

'Vlada ovu državu dovodi u rang s Libijom, Libanonom, Venezuelom, Azerbajdžanom. To je ono što za Hrvatsku ne želimo. Želimo da prestanu obmanjivati javnost. Laž ne može postati način političke komunikacije, a što oni rade nedopustivo je u civiliziranom svijetu'', rekla je Maletić.

Maletić je pozvala je novinare da dođu vidjeti izborni program HDZ-a.

''Duboko je utemeljen u gospodarskom programu, u prvom planu je gospodarstvo, zapošljavanje, gospodarski rast i razvoj. Hrvatska je dnu dna, ne možemo ići više prema dolje, a tamo nas Vlada vodi. Naš program je cjelovit, imamo jasan plan i strategiju, sve ono što SDP nema. Donose ad hoc odluke bez ikakvog plana. Kad problem eskalira, pokušava se gasiti požar koji već bukti. Nevjerojatno je kako netko takav način rada pokušava predstaviti kao nešto dobro. Laž im je postala oblik komunikacije s građanima, ali time podcjenjuju njihovu inteligenciju. Građani znaju dobro procjenjivati'', odgovorila je Maletić.

Globalna konkurentnost odnosi se na sve mjere, rekla je Maletić, a za Hrvatsku je bitno da cijelo vrijeme zaostaje za državama jugoistočne Europe.

'Države u okruženju iako nisu u EU dobro se drže na toj ljestvici. Vlada koja ima dobar plan na tim ljestvicama se uvijek dobro ocjenjuje budući da se vidi da zna kamo i kako ide. Zato imamo zemalja koje su iznad Hrvatske, a nisu članice EU'', komentirala je Maletić.

Upozorila je da je Vlada donijela niz ad hoc mjera u predizborne svrhe.

'Stav HDZ je da se kvalitetnim planom i mjerama moraju riješiti ključni problemi građana, a to su 320.000 blokiranih, 46.646 blokiranih poduzeća, nezaposlenost posebno mladih, porast negativnih pokazatelja, trećina stanovništva je na rubu siromaštva. Ne može se rješavati mjerama koje samo djelomično dotiču neki segment društva već rješenja moraju biti cjelovita. Rješenja ne smiju stvarati dodatno moralni hazard u društvu, već moraju biti dobro osmišljanje kako bi bile pokretač čitavog društva'', rekla je Maletić.

Istaknula je kako HDZ nikad ne bi dopustio donošenje zakona koji omogućuje bankama da tuži državu.

''Nitko nije pitao pojedinačno 50.000 zaduženih želi li netko konverziju ili ne. Možda se netko želi igrati i dalje s tečajem švicarskog franaka jer ima različitih razloga zašto je netko ušao u te kredite. Netko je kupovao prvu, a netko petu, šestu nekretninu. Svima se na jednak način pomaže jednakom mjerom na koju se mogu žaliti svi. Naše rješenje je da idemo na dogovor  a nakon toga sa izračunima, ali pojedinačno. Nije bit u donošenju rješenja pa naknadnom računanju. To je isto pokazatelj kako Vlada donosi ad hoc rješenja bez ikakvog plana. Zašto se nije prije izračunalo 50.000 stavki kredita pojedinačno, što to financijski znači, kako se dovodi u položaj i koje je onda rješenje najbolje. Bankari ne znaju po kojem zakonu kako i što napraviti tako da je sve ostalo prilično nedefinirano'', zaključila je Maletić.

 

M.M.