Čini se da su pitanje lustracije i odnosa prema Josipu Brozu Titu doveli do potpune homogenizacije u SDP-u.

-Još dojučer, svi su ga kritizirali, napadali, a posebice (i to sočno) ogovarali, a danas ga (gotovo) svi hvale a neki čak u njemu vide i pobjednika na parlamentarnim izborima - navodi Globus.

U protekle dvije-tri godine Milanović je doista u svojoj stranci vodio nemilosrdne ratove s neposlušnim frakcijama, koje su mu se opirale na razne načine - unutarnjim bojkotom, ogovaranjem, otvorenim optuživanjem ili anonimnim denunciranjem u medijima.

Prema tvrdnjama Globusa, to vrijeme je, čini se, prošlost.

-Danas većina SDP-ovaca o svom predsjedniku govori kao o visokopotentnom državniku lijevoliberalnog profila, koji se po njihovu mišljenju može podičiti nizom prednosti u odnosu na svoga glavnog suparnika na izborima što su pred nama - predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. I to neovisno o činjenici da je taj isti Karamarko još prije nekoliko mjeseci unaprijed bio proglašavan novim hrvatskim premijerom... - navodi se u analizi.

SDP-ovi izvori tvrde kako je Milanović, čak, bolji izbor od Karamarka. Kao prevagu navode, vjerovali ili ne, odnos prema Josipu Brozu Titu.

- Zoran Milanović iz dana u dan bitno proširuje svoj politički prostor. Sad je i više nego jasno da je taj njegov prostor znatno širi od onoga koji ima HDZ na čelu s Karamarkom. Svjetonazorski gledano, Milanović je liberalniji - i to puno liberalniji - od Karamarka, koji - to je i više nego očigledno - previše inzistira na lustraciji, pokazuje preveliku opsjednutost Titom itd. A s druge strane - u socijalnom smislu - on se u zadnje vrijeme sve više kreće i sve više djeluje u skladu s interesima i očekivanjima znatnijeg dijela hrvatskog stanovništva, tako da mi, u SDP-u, naprosto moramo priznati da se on napokon ponaša i djeluje kao pravi socijaldemokratski političar... - istaknuo je neimenovani izvor.

Zanimljivo je da prema tvrdnjama neimenovanog SDP-ovog izvora, Milanović ima isti stav o lustraciji kao i čelnik Mosta Bože Petrov.

- Milanovićev oštar nastup prema lustraciji prije svega je rezultat činjenice da nam se lustracija uporno i nepotrebno nameće kao tema. U ovoj, 2015. godini smiješno je i nepotrebno govoriti olustraciji - osim ako ne želimo lustrirati one koji su krali i vodili obavještajni .... sustav od 1990. do 1999.! Osobno smatram da je Milanović samo na glas izgovorio ono što građani Hrvatske misle - istaknuo je neimenovani SDP-ov izvor u izjavi za Globus.

 

R. Horvat