Potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ) Željko Reiner rekao je u subotu da HDZ nije bio na svečanoj sjednici Sabora jer su u petak i četvrtak nazočili, do sada u Saboru, nečuvenom govoru mržnje izrečenom od najviših predstavnika SDP-a.

"Pri tome SDP-ov predsjednik Sabora Josip Leko na to uopće nije reagirao", kazao je Reiner u izjavi novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan zašto HDZ nije bio na svečanoj sjednici u povodu 30. svibnja - Dana Sabora.

Poručio je kako je takva situacija, obilježena stalnim izazivanjem podjela i stalnim izazivanjem situacija mržnje i nedemokratskog ponašanja, nešto što nije i ne može biti prihvatljivo, pogotovo ne u Hrvatskom saboru.

"I onda svjedočimo činjenici da bismo trebali sudjelovati u proslavi Dana Sabora, kojeg mi izuzetno cijenimo, ali u proslavi onih koji nas pozivaju i koji su ukinuli taj dan kao Dan državnosti. To je uistinu licemjerje i mi u tome nismo htjeli sudjelovati", kazao je Reiner.

Upitan kako komentira činjenicu da je premijer Zoran Milanović tek za ponedjeljak sazvao sastanak s braniteljima, rekao je kako je premijer, da imalo ima odgovornosti, takav sastanak trebao održati prije 220 dana.

Na pitanje hoće li imenovanje Nikice Valentića gospodarskim savjetnikom predsjednice Republike smetati HDZ-u jer se spekuliralo da bi Valentić mogao sudjelovati u radu te stranke, odgovorio je da je Valentić, osim što je vrhunski stručnjak iz područja gospodarstva, i jedan od najuspješnijih premijera do sada. Smatra da Valentić može pomoći predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u onome što ona misli najvažnijim, a to je gospodarstvo i izvlačenje zemlje iz sadašnje strašne gospodarske krize.

"To je apsolutno sukladno i onome što HDZ želi", naglasio je. Podsjetio je i da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u petak na konferenciji za novinare pokazao obris gospodarskog programa koji je sada u završnim fazama izrade.

Naveo je kako se sada radi na provedbenim dokumentima, jer je HDZ svjestan da će se od prvog dana, nakon što preuzme Vladu i većinu u Hrvatskom saboru, morati suočiti s katastrofalnom situacijom u koju je zemlju dovela sadašnja Vlada. Najavio je i da će HDZ provedbene dokumente predstaviti javnosti za oko mjesec i po dana.

 

M.M.