Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da su umirovljeni generali Gotovina i Markač pristali sudjelovati u Vijeću za domovinsku sigurnost predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocjenjuje da ta "odluka ne doprinosi povjerenju dva naroda".

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da je najava o postavljanju Gotovine i Markača za savjetnike suverena odluka hrvatske predsjednice koja "ne doprinosi izgradnji povjerenja dviju država i dva naroda".

>>Grabar Kitarović: Generali Gotovina, Krstičević i Markač u Vijeću domovinske sigurnosti

"Nema nikakve sumnje da će ta odluka dodatno izazvati nesporazume, pa vjerovatno i više od nesporazuma u odnosima Hrvatske i Srbije i Hrvata i Srba. Nesumnjivo pada u kontekst suđenja koja se vode u Hagu, koja se vode pred domaćim sudovima ili koja se ne vode uopće. Nema sumnje da bi bilo mnogo mudrije kada se takve odluke ne bi donosile i kada bi se više pažnje posvetilo izgradnji poverenja. Za Srbe u Hrvatskoj to će biti još jedna dodatna otežavajuća okolnost za njihovo ostvarivanje prava i njihov normalan život u Hrvatskoj", smatra Pupovac.

Ocjene slične Pupovčevim dolaze i iz Beograda. Tako, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta najavu predsjednice  Grabar- Kitarović opisuje kao "skandaloznu".

Linta, i unatoč presudi Haškog suda tvrdi da su generali Gotovina i Markač bili "dio zločinačke organizacije na čelu s Franjom Tudjmanom čiji je cilj bio stavaranje etnički čiste hrvatske države" i poziva Kolindu Grabar Kitarović da povuče odluku o njihovom imenovanju za savjetnike, piše beogradski B92.

>>Dejan Jović: Prijelomna točka Josipovićevog mandata bila je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču

Podsjetimo, bivši predsjednikov savjetnik Dejan Jović, izjavio je nakon Josipovićevog izbornog poraza da je prijelomni trenutak Josipovićevog mandata bila oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača na Haaškom sudu, koju Ivo Josipović nije očekivao.

 

M.M.