Branimir Glavaš u utorak je pušten nakon 26 dana istražnog zatvora, a na slobodu je izašao iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici, nakon što je odluku o ukidanju istražnog zatvora donijelo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

  Glavaš nije, kako se očekivalo, iz Svetošimunske odvezen u Remetinec, već je nakon puštanja iz zatvorske bolnice, iza 16 sati, ušao u automobil svojih stranačkih kolega iz HDSSB-a i krenuo prema Osijeku.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić Hini je poslijepodne izjavio da Glavaš putuje u Slavoniju u "privatnom automobilu". "Dobro je raspoložen, iako fizički slab, a u Osijeku će otići kod doktora", kazao je Salapić.

Na Glavaševu Facebook profilu objavljeno je da je napuštajući zatvor u Svetošimunskoj novinarima rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga idući tjedan i sedmi put pritvore.

Istražni zatvor Glavašu ukinulo je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, raspravljajući o posljednjem zahtjevu njegove obrane da ga se pusti na slobodu.

Vijeće se pritom, po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Devčić je kazao i da je obrana, tražeći Glavaševo puštanje na slobodu, spomenula i ugroženost njegova života kao najveće vrijednosti, s obzirom da od pritvaranja štrajka glađu, no taj argument, kako je rekao, "nije bio od odlučujućeg utjecaja".

Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da su razlozi na koje se obrana pozivala u prijedlogu za ukidanje istražnog zatvora vezani su za argumentaciju Ustavnog suda kojom je bila ukinuta odluka Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora. "Županijski sud je prihvatio argumentaciju iz našeg prijedloga da je veza između presude koja je bila donesena i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je tek jedva vidljiva", kazala je odvjetnica.

Glavaš je u istražnom zatvoru bio od 5. ožujka. Odmah nakon zatvaranja počeo je i štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je po drugi put prevezen u zatvorsku bolnicu gdje je i dočekao odluku o puštanju na slobodu.

Istražni zatvor određen mu je jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Tužitelj Silvio Sušac najavio da će se državno odvjetništvo ponovno žaliti na ukidanje istražnog zatvora tako da će se Glavašev slučaj još jednom naći pred Vrhovnim sudom, koji u konačnici mora donijeti i novu pravomoćnu odluku u slučajevima 'garaža' i selotejp'.

 

M.M.