Potaknuta sinoćnjom emisijom na Al Jazeera u kojoj su gostovali predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški i samo prozvani protu prosvjednik i branitelj Zoran Erceg, Udruga branitelja Dubrovnika pozvala je institucije pravne države da istraže ratni put i okolnosti ranjavanja navodnog branitelja Zorana Hercega.

Iz Udruge upozoravaju da Zoran Erceg tijekom Domovinskog rata i obrane Dubrovnika nije bio pripadnik Odreda naoružanih brodova.

-Udruga branitelja Dubrovnika, tragom izjave Zorana Ercega da je tijekom Domovinskog rata i obrane Dubrovnika bio pripadnik Odreda naoružanih brodova, stupila je u kontakt sa Joškom Koprivecom i Rudijem Butkovićem, pripadnicima navedene postrojbe. Prema izjavi Rudija Butkovića, jednog od osnivača ONB-a, Zoran Erceg nikada nije bio pripadnik te časne i proslavljene postrojbe, ali je ostao upamćen kao navodni snimatelj, koji je u nedostatku vlastitih posudio video zapise pripadnika ONB-a koje nikada nije vratio - priopćeno je iz Udruga branitelja Dubrovnika.

Podsjećaju i na ulogu Odred naoružanih brodova u obrani Dubrovnika.

- Nakon više nego uspješnog djelovanja te održavanja Dubrovnika na životu, kao svojevrsna žila kucavica, a zbog prestanka opsade Dubrovnika, dana 31. prosinca 1992. godine Odred naoružanih brodova je raspušten. Tijekom djelovanja ove postrojbe kroz nju je prošlo 118 pripadnika, a na odluci o raspuštanju su potpisi Rudija Butkovića, generala Nojka Marinovića i pokojnog pukovnika Aljoše Nikolića - stoji u priopćenju.

U nastavku navode da među 118 ratnih pripadnika te postrojbe nema imena Zorana Ercega.

-Među tih 118 pripadnika nema imena Zorana Ercega, pa je očito, a i vrlo lako provjerljivo, da isti nikada nije bio pripadnik ove postrojbe te da je svjesno lagao hrvatsku javnost. U istoj emisiji Zoran Erceg je spominjao svoje ranjavanje no ni Joško Koprivec ni Rudi Butković nemaju nikakva saznanja o tom navodnom ranjavanju - poručuju iz Udruga branitelja Dubrovnika.

Na koncu pozivaju institucije pravne države da preispitaju ratni put navodnog branitelja Zorana Ercega.

-Zbog svega navedenog pozivamo institucije pravne države da preispitaju ratni put navodnog branitelja Zorana Ercega, a sve zbog vjerojatnosti da je u navedenom dijelu taj ratni put moguće lažiran. Naime Zoran Erceg je javno, pred televizijskim kamerama, lagao hrvatsku javnost, pa postoji vjerojatnost da je uporište za svoje laži imao u možebitnoj lažiranoj dokumentaciji o pripadnosti različitim postrojbama - kaže se u priopćenju Udruga branitelja Dubrovnika koje potpisuje predsjednik Marko Mujan.

 

M.M.