Kukuriku vlada, čiji je izvršitelj nesposobni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, planski i metodološki želi uništiti hrvatsko selo, pogotovo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poručio je u nedjelju predsjednik HSS-a Branko Hrg, nakon nakon obilaska 20. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2105. u Virovitici.


Hrg je novinarima izjavio kako te svoje optužbe temelji na Vladinim izmjenama Zakona o poljoprivredi i Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, u kojima, ističe, i dalje ne piše da je poljoprivreda strateška grana gospodarstva.

"U Zakonu o poljoprivredi, koji nam je došao krajem prošlog tjedna, vidio sam da su neke stvari na koje smo upozoravali ugrađene u zakon, ali ne u onoj mjeri koju je HSS očekivao. U obrazloženju zakona piše da ciljevi poljoprivredne politike nisu bitno mijenjani u odnosu na važeći Zakon i podjela mjera u poljoprivredi u osnovi je zadržana iz važećeg Zakona. Čemu onda novi zakon, ako ne mijenjamo ciljeve i mjere", istaknuo je Hrg.

Dodao je kako su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi 27. ožujka obznanili da će ove godine, zbog donošenja novog zakona, biti prolongirane prijave poljoprivrednika za izravna plaćanja. "Prije to bilo od 1. ožujka do 1. svibnja, a sada je od 15. ožujka čime je rok smanjen za 15 dana, što znatno može našteti poljoprivrednicima", upozorio je Hrg.

Predviđa da ni u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu domicilno stanovništvo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) neće biti stavljeni u prioritet. "OPG-i neće biti posebno bodovani. U općini Lipovljani, primjerice, niti jedan OPG nije dobio zemljište, već trgovačka društva, a to se može urediti zakonom", rekao je Hrg.

 

M.M.