Branitelji u Savskoj 66 prosvjeduju već stoti dan. Povodom okrugle brojke prosvjedovanja pred Ministarstvom, održali su presicu.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Anto Deur tom je prigodom poručio kako u Hrvatskoj vlada bešćutna vlast koja ''vrijeđajući branitelje pokazuje nepoštivanje prema Domovinskom ratu''.

-Nećemo više dopustiti da nas itko više zastupa osim onih koje hrvatski branitelji predlažu na to mjesto. Pa tako poručujemo gospodinu premijeru da je mogao 91. ići u Domovinski rat umjesto što je išao gledati boks, mogao je ići u Vukovar, Vinkovce ili bilo gdje drugdje na ratište, mogli ste poginuti pa bi vaša majka imala dobru mirovinu. Mogli ste ostati u kolicima i imali bi još više privilegija kao što ste rekli, a ne da bez pijeteta vrijeđate domovinski rat - rekao je Deur. 

Na Zorana Milanovića, ali i ministra Matića, se obrušio i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm. 

-Milanović nije imao hrabrosti ići u rat, nema hrabrosti ni za doći u šator. Trude se svim silama prikazati nas kao barbare i žele da se branitelji radikaliziraju prema svom narodu. Milanović i Matić obmanuli su javnost, rekli su da dijelu branitelja nisu smanjena prava, ali ima onih koji su sa 1090 kuna spali na 800 - poručio je Klemm.

Predsjednik udruge 100-tnih ratnih invalida Đuro Glogoški izjavio je kako branitelji ne odustaju od svojih zahtjeva.

- Naši zahtjevi su jasni, ali jedino što možemo primjetiti je ignoriranje naših zahtjeva. Kad govorimo ignoriranju podsjetio bih na smo jednu činjenicu a to je zaključak odbora za ratne veterane, on je donio zaključak da se prolongira Zakon o mirovinskom osiguranju, što je učinila Vlada? Prolongirala je jedan članak Zakona, naravno sve to ide samo u jednom pravcu da nemaju razumijevanje za ljude koji su stvarali ovu državu - kazao je Glogoški.

Dodao je kako se prosvjednicima iz dana u dan obraća sve više onih koji nisu zadovoljni životom u Hrvatskoj.

Podsjetimo, branitelji traže da se donese novi Ustavnii zakon o pravima hrvatskih branitelja. Traže i da ministar Predrag Matić podnese ostavku, kao i njegova zamjenica Vesne Nađ i pomoćnik Bojan Glavašević.

 

M.M.