Državno odvjetništvo istražuje ugovor HRT-a sa ZAMP-om temeljem koja je Radmanova dalekovidnica Hrvatskom društvu skladatelja isplatili 67 milijuna kuna.

Međutim u ZAMP-u, čiji je dugogodišnji tajnik bio aktualni predsjednik Ivo Josipović, tvrde da su sami sebe prijavili Državnom odvjetništvu.

-HDS ZAMP je u lipnju 2014. samoinicijativno poslao prijedlog ugovora između HRT-a i HDS ZAMP-a Državnom odvjetništvu na očitovanje. Naime, javnost se tijekom lipnja navodilo na zaključak kako se radi o nekom novom i, za HRT, štetnom ugovoru. Međutim, riječ je o obnavljanju već postojećeg ugovora na istim principima i istim zakonskim osnovama koje se primjenjuju posljednjih dvadesetak godina - stoji u odgovoru HDS ZAMP-a kojeg je dobio portal Index. u svezi jesu li upoznati s istragom Županijskog državnog odvjetništva vezano uz ugovore ZAMP-a i HRT-a.

-Vezano uz vaše konkretno pitanje, nismo upoznati s nikakvom novom istragom DORH-a -ogradili su se na kraju iz ZAMP-a u odgovoru Index-u.

Međutim, pojedine osobe već su pozvane za informativne razgovore, a među njima je i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec koji je ovih dana bio na obavijesnom razgovoru gdje je ispitan u svojstvu svjedoka.

Poziv mu je uputio Odjel za gospodarski kriminal, a po nalogu Županijskog državnog odvjetništva. Osim Bujanca poziv je dobilo još nekoliko osoba vezanih uz Prisavlje jer se istraga vodi oko ugovora ZAMP-a s HRT-om.

Podsjetimo, Nadzorni odbor u svibnju i lipnju u dva navrata nije htio dati suglasnost na potpis spornog ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog društva skladatelja (HDS). Na kraju je prijedlog  ipak prošao i to nakon što se DORH u ovom slučaju proglasio nenadležnim!?Naime, tri člana Nadzornog odbora poslali su sporni ugovor Odvjetništvu te su tražili očitovanje DORH-a s obzirom da smatraju kako je riječ o potencijalno štetnom ugovoru za HRT-u.

Članovima Nadzornog odbora bilo je čudno što bi ugovor trebao trajati tri godine s obzirom na to da Vlada priča o ukidanju nekih parafiskalnih nameta među kojima je i ZAMP. Sumnjiv im je bio i način izračuna godišnje obveze plaćanja HRT-a te su postavljali pitanje potencijalnog sukoba interesa Borisa Sruka, jednog od HRT-ovih pregovarača.

Od DORH-a se tada tražilo da se ispita i sumnjiva klauzula ugovora prema kojoj će konačnu cijenu određivati i BDP na godišnjoj razini.

Ovih dana HRsvijet je objavio analizu iz koje se nameće zaključak kako iza sustava uspostavljenog preko ZAMP-a i Emporiona, putem koga se preko enormnih parafiskalnih nameta izvlače sredstva iz proračuna i gospodarskih subjekata, stoji upravo Ivo Josipović.

 

R.H.