U reprizi prošlogodišnjeg finala u Roland Garrosu 33-godišnji Rafael Nadal ponovno je nadigrao 25-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema, svladavši ga sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 nakon tri sata i jedne minute igre, po 12. put u karijeri osvojio Kup mušketira, što mu je 18. Grand Slam naslov u karijeri.


Bio je to 13. međusobni dvoboj Nadala i Thiema te deveta pobjeda ljevorukog Španjolca koji je od Austrijanca bio bolji u svih pet mečeva na Grand Slam turnirima, od kojih su četiri odigrali u Parizu. Thiem je prvi put uspio oteti set Nadalu u Roland Garrosu, ali nije uspio prekinuti niz trijumfa igrača starijih od 30 godina na Grand Slam turnirima.

Nadal je postao prvi u povijesti koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri Grand Slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Australkom Margaret Court koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.

Uz 12. pobjednički trofej, Nadal je iz Pariza odnio i pobjednički ček na 2,3 milijuna eura, dok je Thiem za poraz u finalu zaradio 1,18 milijuna eura.

Nakon 12. naslova u Parizu Nadalova Grand Slam kolekcija broji 18. trofeja, samo dva manje od rekordera Rogera Federera, a tri više od sljedećeg na vječnoj ljestvici, Novaka Đokovića. Njih trojica osvojila su posljednjih deset Grand Slam naslova.  

 

M.B.