Ivan Kvesić, član “KK “Hercegovina” iz Zagreba, svjetski je prvak u karateu u poluteškoj kategoriji, a do zlata je stigao bez borbe zbog ozljede njegovog suparnika Ukrajinca Valerija Čobotara koju je zadobio tijekom ekipnog natjecanja u borbama u petak.

Ukrajinac Valerij Čobotar koji je dobio niz neugodnih udaraca u jučerašnjem ekipnom natjecanju ipak nije bio u mogućnosti pojaviti se na tatamiju "Wizink centar" dvorane u Madridu.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li liječnička ekipa ukrajinske reprezentacije osposobiti Čobotara za nastup, što se na kraju nije dogodilo.

Ivan Kvesić se zajedno sa sucima pojavio na tatamiju, proglašen je pobjednikom. U duhu fair-playa nije proslavio odmah na borilištu iz poštovanja prema protivniku, ali naravno uslijedilo je veliko slavlje nakon toga, jer to je tek treće svjetsko zlato u povijesti hrvatskog karatea. 

Kvesićeva zlatna metalja je tek treće svjetsko zlato u povijesti hrvatskog karatea. Junior Lefevre 2000. godine u Munchenu, osam godina poslije Danil Domdjoni u Tokiju te 2018. Ivan Kvesić u Madridu donijeli su Hrvatskoj zlatne medalje u ovoj športskoj disciplini.

Na putu do naslova u poluteškoj kategoriji Kvesić je u 1. kolu bio slobodan, a nakon toga slavio protiv Rumunja Christiana Mariana Michalachea 4-0, Dionicija Gustava iz Dominikanske Republike 8-1, Bjelorusa Antona Isakaua 4-3, Danca Michela Corbalana 5-0, a u polufinalu nadvisio je i Turčina Ugura Aktasa s 2-1.

U susretu za broncu u kategoriji do 50 kg Jelena Pehar izgubila je od Austrijanke Bettine Plank.

Svjetsko prvenstvo u Madridu na kojem sudjeluje 1117 natjecatelja iz 140 zemalja završava ekipnim finalima u nedjelju poslijepodne.

 

M.B.