U finalnom susretu Europskog vaterpolskog prvenstva u Barceloni reprezentacija Srbije pobijedila je Španjolsku boljim izvođenjem peteraca 12:10. Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je brončano odličje.

Barakude su u dvoboju za treće mjesto svladale Italiju 10:8 (4:0, 3:5, 2:1, 1:2) te tako upotpunile bogatu kolekciju odličja jedinim koje im je nedostajalo. 

Za razliku od polufinalnog dvoboja sa Srbima, Hrvatska je protiv Italije izvrsno ušla u utakmicu, a pokazala je igru dostojnu svjetskih prvaka - učinkovito i maštovito u napadu, te čvrsto i koncentrirano u obrani.

Izabranike Ivice Tucka, koji je dvoboj morao pratiti s tribina zbog crvenog kartona dobivenog u polufinalnom ogledu sa Srbijom, predvodio je Loren Fatović s tri zgoditka. Po dva su dodali kapetan Andro Bušlje i Luka Lončar, a po jedan Maro Joković, Ivan Buljubašić i Javier Garcia Gadea. 

-Čestitam stožeru i mojim momcima, odigrali smo briljantnu utakmicu, uspjeli smo se dignuti ova dva dana. Neposredno pred odlazak na utakmicu rekao sam momcima da ova medalja za nas ima zlatan sjaj i moramo napraviti sve da je uzmemo. Zaista od srca komplimenti momcima, odigrali su fantastičnu utakmicu, ovo je veliki rezultat za nas, bez obzira što nije zlato, ne može uvijek biti zlato - izjavio je nakon osvojene bronce na Europskom prvenstvu u Barceloni izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, koji je zbog kazne morao dvoboj protiv Italije pratiti s tribina.

Hrvatskoj je to prva europska medalja nakon čak osam godina i četvrta ukupno. Na EP-u 2010. u Zagrebu hrvatski vaterpolisti osvojili su zlato, a u Firenci 1999. i Kranju 2003. stigli su do srebra. 

 

M.B.