Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je stigla u Moskvu. Izbornik Zlatko Dalić dao je svojim igračima slobodan dan, a on je tri dana uoči polufinalnog susreta s Engleskom razgovarao s novinarima na stadionu Lužnjiki, gdje će se igrati i polufinalni susret.

-Već sam  rekao ranije, ovo je već za nas veliki uspjeh, jer su mnoge po rejtingu bolje momčadi, Brazil, Argentina, Njemačka i Španjolska, kući i kupaju se i odmaraju. Ako uspijemo zaustaviti Englesku, bit će to veliko ostvarenje, Engleska ima možda najkvalitetniju ligu Europe i ogromne novce, bit će još bolje. Borimo se, a da imamo novac poput Engleza tko zna gdje bi nam bio kraj?

-Je li za Englesku bliže postavi s kojom je počeo protiv Rusije ili onom s Argentimom i Danakom, odnsono hoće li više napuniti sredinu terena?

-Morat ćemo dobro razmisliti i naći najbolje rješenje. Pokušavali smo igrati kroz turnir s nekoliko varijanti, kad nije išlo slagali smo drugačije kombinacije, tako ćemo i sada kad malo proučimo Engleze. Sigurno da nećemo sad puno pametovati, pronaći ćemo one koji su spremni i sto posto zdravi, bio bi rizik krenuti s igračima koji nisu zdravi. Vidjeli ste kako smo jučer čekali s nekim igračima koji su imali problema. Greške se u polufinalu ne smiju događati, a krenuti s nespremnim igračima bio bi velik rizik. 

Kako misli zaustaviti Harryja Kanea?

-Najbolji je strijelac SP-a i teško ga je zaustaviti, ali mi imamo jako dobre igrače u fazi obrane, Lovren ga poznaje iz engleske lige, imamo odličnog Vidu, Lovrena i Ćorluku, koji će ga vjerujem uspjeti zaustaviti. Imamo velik respekt prema njemu, ali uspjeli smo zaustaviti Messija i Eriksena, pa ćemo pokušati napraviti isto Kaneu.

Koja je najveća engleska slabost?

-Nema Engleska neke slabosti, uostalom došli su u polufinale. Iznenadili su me jer su po nekim statistikama koje sam vidio momčad s najviše dubinskih lopti. Igraju brzo, puno trče, izbornik je uveo mlade igrače unutra. Igra im se bazira na prekidima, visoki su i tu su jako opasni. Puno stvari ovisi o Sterlingu, njega će trebati zaustaviti, on i Kane su najopasniji. No cijela momčad igra izvrsno, pa ne bih mogao govoriti o njihovim slabostima.

Poruka navijačima?

-Mi igramo za obične ljude kojima je ova reprezentacija sve, doručak, ručak i večera. Ovih dana cijela Hrvatska zaboravila je probleme, nedaće i brige, navija i veseli se. To je nama na ponos i čast, da smo donijeli sreću u hrvatsku državu. Nadam se da će to pomoći da se nešto pokrene. Nogomet je samo dio svega toga.

Da li bi izbornik pristao na broncu?

-Ne bih pristao na broncu, idemo do kraja. Možda budemo četvrti, ali idemo se boriti do kraja. Da je netko to ponudio prije SP-a prihvatio bih, ali sad ne, zaključio je Dalić.

 

M.B.