Na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu pred 30.000 gledatelja u petak su otvorene XXIII. zimske olimpijske igre, na kojima će nastupiti 2.900 sportaša iz 92 zemlje među kojima i 19 hrvatskih sportaša.

Središnji dio svečanosti bio je svečani defile, a ZOI u Pjongčangu bit će prve na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima će po osmi put nastupiti i natjecatelji pod hrvatskom zastavom. Hrvatski stijeg je u mimohodu nosio 31-godišnji skijaš Natko Zrnčić Dimpostavši naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI.

Zanimljivo, u svečanom defileu dvije Koreje su izašle zajedno pod zajedničkom bijelom zastavom s plavim obrisom Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja je u zadnji trenutak pristala poslati svoje sportaše u Pjeongčang, a posebno zanimanje privući će nastup domaćih hokejašica čija se ekipa sastoji od igračica iz obje Koreje.

U Pjongčangu će biti zastupljena četiri nacionalna olimpijska odbora više nego na Igrama 2014. u Sočiju te 10 više nego 2010. u Vancouveru. Na ovim ZOI prvi put su se u svečanom mimohodu našli predstavnici šest nacionalnih olimpijskih odbora - Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura. Najbrojniju reprezentaciju u povijesti ZOI imat će Sjedinjene Američke Države, čiji će olimpijski odbor u Pjongčangu predstavljati čak 242 sportaša.

Procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle Igre u Sočiju.

 

M.B.