Hrvatska muška košarkaška reprezentacija izgubila je susret 1. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kini 2019. godine na gostovanju kod Nizozemske sa 61:68 (13:18, 18:15, 17:17, 13:18).


Prilično oslabljena reprezentacija Hrvatske u kojoj nije bilo 15-ak najboljih igrača zbog obveza u klubovima doživjela je vrlo neugodan poraz na startu kvalifikacija za odlazak na SP.

Jedini koji su zaslužili prolaznu ocjenu u hrvatskoj reprezentaciji bili su Željko Šakić sa 24 i Filip Krušlin sa 19 koševa, dok je Nizozemsku predvodio Franke sa 24 ubačaja.

-U ovoj utakmici nemam puno stvari za prigovoriti svojim igračima što se tiče zalaganja. Smatram da smo se trudili, primili smo 68 poena, mislim da smo igrali dobru obranu, na kraju su presudili neki detalji. Smatram da je napad uzrok našeg poraza, doveli smo se u situaciju da nam je svaki šut težak, teško smo uzimali otvorene šutove, nismo bili u dobrom ritmu, lopta nam je sporo išla, a ono što je najvažnije za ovakvu utakmicu, kada smo došli do 54:50, imali smo priliku utakmicu privesti na mirniji način, a dogodilo nam se da smo nekoliko laganih šuteva, zicera, promašili i oni su se vratili, onda je neka psihološka prednost bila na njihovoj strani. Poslije smo imali situaciju da se opet vratimo, ali nismo donosili pametne odluke, uzimali smo prebrze šuteve - rekao je nakon poraza izbornik Skelin.

U drugom susretu 1. kola ove skupine Italija je svladala Rumunjsku sa 75:70.

 

M.B.