Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se igrati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija protiv Grčke u Pireju odigrala 0:0 i tako sačuvala prednost od 4:1 stečenu u prvom susretu.

Iako je izbornik Zlatko Dalić najavljivao da će Vatreni igrati kao da je u Zagrebu bilo 0:0, to se nije dogodilo. Hrvatska nije pokazala napadačke ambicije, prepustila je inicijativu Grcima. Unatoč tome, Hrvatska je kontrolirala utakmicu i rezultat te je zasluženo prošla na SP u Rusiji.

Najbolju prigodu Hrvatska je imala u 43. minuti kada je Perišić odlično pucao s 20 metara, ali je lopta pogodila vratnicu. Najbolja prigoda Grčke dogodila se u 87. minuti kada je Tachtsidis pucao s osam metara iskosa, ali ravno u našeg vratara.

Hrvatska će tako peti će put igrati na svjetskoj smotri, nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., Vatreni su izborili i plasman u Rusiju 2018. Bile su to šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine.

Modrić: Zasluženo smo tamo gdje nam je objektivno i mjesto

Kapetan Luka Modrić, kao i ostali igrači, presretan je zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo.

-Kvalifikacije su bile duge i teške, ali na kraju kvaliteta i karakter su došli do izražaja i zasluženo smo tamo gdje nam je objektivno i mjesto. Dosta teška utakmica za nas. Nismo odigrali na nivou na kojem možemo i znamo, ali najbitniji je rezultat. Prvu smo odigrali na jako visokom nivou i danas je falilo snage i koncentracije. Nismo izgubili utakmicu što je važno, borili smo se kao jedan. Znali smo da će publika biti bučna, da će ih tjerati prema naprijed, ali ostali smo prisebni. Nismo se previše povukli, držali smo liniju, nismo im dali da dođu do ozbiljnije šanse. Imali su jedan ili dva udarca izvana i odigrali smo jednu odličnu taktičku utakmicu.

Emocije se moraju malo slegnuti. Ovo je bilo jako duge  i fizički teške kvalifikacije. Sve smo prebrodili i otišli tamo gdje nam je mjesto. Sretni smo zbog nas i zbog ljudi u Hrvatskoj. Ništa, sad se okrećemo klupskoj sezoni - istaknuo je Modrić.

Protivnike u skupini doznajemo 1. prosinca

Uz Hrvatsku, u nedjelju je plasman na SP izborila i Švicarska, a ranije je to od europskih reprezentacija uspjelo Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama. 

Ostala četiri putnika saznat ćemo nakon što se odigraju preostala četiri uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U ponedjeljak igraju Italija i Švedska (Švedska ima prednost od 1:0), u utorak Irska i Danska (prva utakmica 0:0), u srijedu Australija i Honduras (prva utakmica 0:0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0:0).

Suparnike u natjecanju po skupinama u Rusiji Hrvatska će saznati 1. prosinca kada će se održati ždrijeb u Moskvi.

 

M.M.