Zlatko Dalić naslijedio je smijenjenog Antu Čačića na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije i vodit će je u dvoboju posljednjeg kola skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Ukrajine u Kijevu, objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

-Zlatko Dalić je bio u Splitu i kad smo ga kontaktirali odmah je prihvatio naš poziv. Još uvijek imamo mogućnost izboriti doigravanje i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Hrvatski je trener i zaslužio je ovu priliku - izjavio je predsjednik HNS-a dodajući kako je riječ o jednoglasnoj odluci Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

>>

Šuker je rekao kako je nakon burne analize i rasprave u petak poslije utakmice s Finskom raskinut ugovor s dosadašnjim izbornikom Antom Čačićem, a da je Dalić izabran među četvoricom kandidata koje predsjednik HNS-a u ovom trenutku nije želio imenovati.

-Ako pogledate kroz povijest, uvijek su priliku dobivali hrvatski treneri. Od Slavena Bilića, Igora Štimca, Nike Kovača i Ante Čačića. To je bila misao vodilja. U ovom trenutku je tako, a što će biti u budućnosti - ne znam - rekao je Davor Šuker.

Vjeruje u odlazak na Svjetsko prvenstvo.

-Najvažnije ja da imamo novog izbornika i da mu damo maksimalno povjerenje. Na drugom smo mjestu i imamo opcije da uđemo u playoff. Za to vrijedi izginuti. Vjerujem da će rezultat na kraju biti pozitivan, nadam se da će se komad sreće okrenuti i na našu stranu. Idemo zaželjeti ogromnu sreću Zlatku Daliću - dodao je Šuker.

Zlatko Dalić reprezentaciji će se priključiti u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman neposredno pred odlazak u Kijev. 

Za 50-godišnjeg stručnjaka, bivšeg nogometaša mostarskog Veleža i splitskog Hajduka te nekadašnjeg trenera NK Rijeke, ovo će biti najveći izazov u 12-godišnjoj trenerskoj karijeri u kojoj je najveći uspjeh ostvario 2016. godine s Al-Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojim je stigao do finala azijske Lige prvaka.

Podsjetimo, Hrvatska za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju treba pobjedu u Kijevu, uz uvjet da Island kao domaćin ne pobijedi Kosovo, dok će za drugo mjesto i mogući plasman u doigravanje, koje je na rasporedu u studenom, našoj reprezentaciji biti  dovoljan i bod na gostovanju u Ukrajini.

 

M.B.