Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom odlučujući su susreti za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju protiv Finske i Ukrajine. Protiv Finske igrači izbornika Ante Čačića igraju u petak 6., a protiv Ukrajine u ponedjeljak, 9. listopada. 


-Situacija u koju smo se doveli nije nimalo jednostavna, ovo je jedno stresno stanje koje se moglo izbjeći. Kraj kvalifikacija dočekujemo pod velikim psihološkim i mentalnim opterećenjem. Igrači će morati biti jako koncentrirani i fokusirani na cilj odlaska na Svjetsko prvenstvo - rekao je bivši hrvatski reprezentativni vratar Stipe Pletikosa. 

Za odlučujuće utakmice izbornik Čačić na raspolaganju nema ozlijeđenih obrambenih igrača Vedrana Ćorluku i Tina Jedvaja, a nastup Dejana Lovrena je pod upitnikom. 

-Velika snage naše generacije je ogroman potencijal i širina sastava, izbornik ima niz kvalitetnih igrača i u svakoj situaciji može pronaći najbolje rješenje, pa tako i u obrambenom redu. Tko god zamijeni ovaj standardan dvojac, da će uz Vidu napraviti pravi posao - rekao je Pletikosa. 

Zbog žutih kartona neće biti i Milana Badelja. Sigurno da će nam njegova kvaliteta nedostajati, ključan je u fazi odlaska iz obrane u napad. Ali stižu sjajne vijesti iz Italije, Marcelo Brozović je pronašao pravu formu i nameće se kao jedno logično rješenje kao zamjena. 

Čačić: Mi idemo u Rusiju, kao prva momčad

Istodobno, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić uvjeren je da će Hrvatska u Rusiju otići s prve pozicije u skupini.

Naglasio je to u ponedjeljak na konferenciji za novinare uoči dvije posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2018.

-Borna Barišić definitivno je otpao zbog ozljede. Dejan Lovren ima problema s leđima, a u Liverpoolu ga tjeraju da igra bez treninga i pod tabletama. Treba mu određeno vrijeme da se oporavi. Neće konkurirati za utakmicu s Finskom, a vidjet ćemo hoće li moći biti u konkurenciji za Kijev. Plan je da se dva-tri dana stavi u liječnički tretman i da se dovede u optimalno stanje. Ako bude tako, onda će se priključiti. U kontaktu smo s liječničkom službom Liverpoola. Nikola Kalinić će u Milanu napraviti magnetsku rezonancu i priključiti se, ako nije ništa ozbiljno. Ako pregled pokaže da je, onda će i on otpasti. Pozvat ću Duju Ćaleta-Cara iz mlade reprezentacije - prokomentirao je Čačić zdravstveno stanje u momčadi.

Unatoč spomenutim problemima, izbornik je i dalje veliki optimist. 

-Hrvatska je odigrala najbolje od svih u skupini. Na kraju, kad pogledate semafor, nezadovoljni ste, kao što sam i ja i svi mi. Mi smo u Turskoj trebali dobiti po svim parametrima, a izgubili smo na nesvakidašnji način. Na Islandu nismo bili na nivou, ali smo izgubili jer je čovjek promašio loptu čelom i zabio gol iz nehata. Da je onaj bod ostao na Islandu, nama bi faktički utakmica protiv Finske bila za prolaz. Mi idemo u Rusiju, kao prva momčad. Optimizam je ono što nas gura naprijed. Nema ni B niti C plana. U utorak ćemo razgovarati o planu B. Problem je moja glava? Važno je da Hrvatska ide u Rusiju. Ako ne bude Čačić izbornik, bit će netko drugi. A što smo dobili, ako nismo otišli u Rusiju. Samo novog izbornika - zaključio je Čačić.

 

M.B.