Hrvatska Davis cup reprezentacija je slavila u meču za ostanak u Svjetskoj skupini u Bogoti protiv Kolumbije s konačnih 4-1.  


Pobjednički bod donio je Marin Čilić pobjedom nad najboljim kolumbijskim igračem Santiagom Giraldomu tri seta 6:3, 6:4, 6:4, pa je Marin postao junak naše pobjede u Bogoti s oba pojedinačna trijumfa i onim presudnim u paru s Nikolom Mektićem. 

Čilić je protiv Giralda, 131. igrača svijeta, opravdao naslov petog igrača svijeta te niti jednom u meču nije dopustio protivniku oduzimanje njegova servisa. Marinu je u svakom od setova po jednom oduzimao servis Kolumbijcu - u prvom setu odmah na početku za 2-0, u drugom za 3-2, da bi u trećem presudan bio sedmi gem.

Viktor Galović pobijedio je Alejandra Gonzaleza 6:4, 2:6, 6:2 i postavio rezultat na konačnih 4-1. Hrvatska je u veljači ove godine izgubila od Španjolske (2-3) te se dovela u situaciju da igra za ostanak na neugodnom gostovanju u Kolumbiji.  

Izvlačenje parova za iduću godinu bit će u srijedu u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u Londonu, a popis nositelja bit će napravljen na temelju nove rang liste reprezentacija u Davis Cupu koja će biti objavljena u ponedjeljak 18. rujna. Svi susreti kvalifikacija još nisu završeni, ali prema neslužbenim kalkulacijama čini se da će, osim Hrvatske, među nositeljima biti Velika Britanija, Francuska, Belgija, Australija, Švicarska, Srbija i Italija.

To znači da bi potencijalni suparnici mogli biti Španjolska, SAD, Njemačka, Kazahstan, Mađarska, Nizozemska te pobjednici susreta Japan Brazil i Kanada Indija.

 

M.B.