Izbornik hrvatske rukometne reprezentacija Željko Babić i cijeli stručni stožer sa Svjetskoj prvenstva u Francuskoj, u kojem su bivši proslavljeni reprezentativci Ivano Balić, Petar Metličić i Venio Losert, smijenjeni su odlukom Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza.


Čelnici HRS-a tu su odluku donijeli nakon gotovo dvosatnog zasjedanja na kojem je jedina tema bila izglasavanje povjerenja izborniku Babiću i stručnom stožeru.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog rukometnog savezaTomislava Grahovcaporazi od Norveške u polufinalu te Slovenije u borbi za broncu, doživljeni u dramatičnim okolnostima, čime je Hrvatska ostala bez odličja, nisu bili razlogom za ovakvu odluku Upravnog odbora.

-Mislim da je polufinale jako dobar rezultat. Nije polufinale, ni rezultat, razlog za neizglasavanje nepovjerenja. Najveći problem, od prvog natjecanja u Poljskoj, pa zaključno s ovim natjecanjem u Francuskoj, bile su neke loše stvari u vođenju reprezentacije. To je osnovni razlog zašto je došlo do izglasavanja nepovjerenja, a nisu se stvari odvijale na bolje preko Herninga, Rija pa, evo, sada do Francuske. Ovo što sam rekao da su bile neke nedosljednosti u vođenju, bilo je dovoljno Upravnom odboru da ne izglasa povjerenje. Ne pričam o struci, pričam o nekim stvarima koje su se događale u vođenju reprezentacije. Nismo imali puno vremena. Svega je deset mjeseci do Europskog prvenstva u Hrvatskoj i smatramo da se na ovakav način više nije moglo - izjavio je Grahovac.

Istaknuo je još jedan razlog za izglasavanje nepovjerenja Babiću i njegovim suradnicima.

-Hrvatski rukometni savez nije kao cilj postavio četvrtfinale. To je netko samoinicijativno postavio. Ne znam tko je to rekao. Upravni odbor nikad nije rekao da je cilj u Francuskoj četvrtfinale. Jedan od razloga zašto je Upravni odbor izglasao nepovjerenje je ta neambicioznost stožera za osvajanje medalja. Hrvatska rukometna reprezentacija je uvijek težila osvajanju medalja, a zadovoljavanje osminom finala ili četvrtfinalem, bez obzira na sve, reprezentaciji nije cilj, nego osvajanje medalja - istaknuo je Grahovac.

Tako je postavljen i cilj za sljedeće Europsko prvenstvo kojem će Hrvatska biti domaćin u siječnju sljedeće godine.

- Uvijek se treba težiti k zlatu, a hoće li biti zlato, srebro ili bronca... Moraš težiti medalji. Ako ne težiš medalji, ne možeš je ni osvojiti - rekao je predsjednik HRS-a.

Istaknuo je da ne žali što je Upravni odbor u istom sastavu prije nešto više od tri mjeseca odbio Babićevu ostavku.

-Mislim da je tada bila donijeta ispravna odluka i da je stručni stožer zaslužio da mu se pruži još jedna prilika. Međutim, ovo sve što se događalo je prevagnulo i smatramo da vođenje reprezentacije nije bilo zadovoljavajuće - rekao je.

Sada već bivšem izborniku i stručnom stožeru nije pomoglo što su im igrači izrazili punu podršku.

-Uz dužno poštovanje prema igračima, Upravni odbor je do sada birao i razrješavao izbornika i stručni stožer pa se tako dogodilo i u ovom slučaju - rekao je.

Ime Babićeva nasljednika trebalo bi biti obznanjeno u sljedećih mjesec dana.

-O novom izborniku odluka će se donijeti u narednih mjesec dana, kad će se obaviti razgovori sa potencijalnim kandidatima, s time da novi izbornik će imati mogućnost sam odrediti novi stručni stožer i predlagati svoje suradnike. Ima više kandidata s kojima ćemo obaviti razgovore - zaključio je predsjednik HRS-a.

 

M.M.