Hakan Sükür u Turskoj više praktički ne postoji! Golgeter koji je za reprezentaciju Turske postigao rekordni 51 gol sada je, zajedno s negdašnjim suigračem Arifom Erdemom, izbrisan iz članstva Galatasaraya. Prethodno je Sükür, koji se nalazi u SAD-u, optužen za financiranje terorističke skupine koja je organizirala pokušaj državnog udara prošlog srpnja u Turskoj.

Konfiscirana mu je i sva imovina, naređeno je da se jednostavno izbriše iz povijesti turskog nogometa. Centarforu koji je zabio najbrži pogodak na Svjetskim prvenstvima, goleador koji je nakon samo 11 sekundi igre poentirao u dvoboju sa Južnom Korejom 2002. godine, u domovini je presudila politika.

- Galatasaray ima 100-godišnju povijest na koju nitko nema pravo staviti mrlju. Nikakvi teroristi i pojedinci - kazao je turski premijer Binali Yildrimnakon isključenja Süküra i Erdema iz članstva jednog od najvećih turskih klubova.

Uz njih, odlukom vodstva, iz članstva kluba isključeno je još 2700 članova za koje je utvrđeno da nisu šest godina u nizu plaćali klupsku članarinu. No, iza bizarnog razloga krije se dakako politička pozadina, jer odluka je došla nakon pritiska iz Vlade, navodi turski Hurriyet. Naime, skupština Galatasaraya isključila je iz članstva neke od osumnjičenih za pomaganje u prošlogodišnjem prevratu, ali su u prvi trenutak odbili isključiti Süküra. Međutim, nakon javnih kritika premijera Yildrima i ministra sporta Kilica, samo dan kasnije je odlukom izvršnih direktora kluba i Sükür izbačen iz članstva.

Problemi Hakana Süküra počeli su kada se nakon nogometne karijere dlučio politički aktivirati. Pružio je podršku Erdoganu i prije šest godina izabran je za zastupnika na listi Stranke pravde i razvoja (AKP). Ali, dvije godine kasnije, zbog korupcijske afere u Erdoganovoj stranci, odstupio je s položaja te prešao u protivnički tabor, u stranku Fethullaha Gülena i političko djelovanje nastavio kao nezavisni zastupnik. Na parlamentarnim izborima 2015. izašao je kao nezavisni kandidat, ali tada nije bio izabran.

Međutim, nije se pomirio s tom činjenicom već je preko svog twitter profila počeo kritizirati turskog predsjednika Erdogana.

 

M.M.