Nakon nedavne afere i uvreda izrečenih na račun hrvatskih branitelja, gradonačelnik Novske Vlado Klasan ponovo se našao u skandalu.

Ovog puta na meti njegovih uvreda našla se predsjednice KUD-a Šubić iz Novske Marije Kos, čije otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

"Po završetku prekrasnog i raznolikog kulturnog programa, na koji sam izuzetno ponosna, kao predstavnica KUD-a Šubić, koji je bio nositelj i organizator programa, prišla sam uzvanicima kako bih ih pozvala na svečani domjenak.
Nakon upućenog poziva gradonačelniku Vladi Klasanu doživjela sam neugodnost. Na moje zaprepaštenje odgovorio mi da „neće prisustvovati tom HDZ – ovom derneku“. Pokušala sam mu objasniti da je ovo smotra folklora, a ne politički događaj, da ja nisam niti HDZ, niti sam član bilo koje druge stranke, vrlo grubo mi je rekao, „da će me maknuti s ovog mjesta i da kad on završi sa mnom neću više iz mišje rupe u gradu izaći, da me j*** HDZ i da on zna što sam ja“, ponovivši nekoliko puta proste riječi.

U trenutku verbalnog napada u gradonačelnikovoj pratnji su bili njegov zamjenik Vedran Mihaljević, voditeljica Turističko informativnog centra Milijana Dižep Margetić i Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole. Na sve to izrečeno meni od strane gradonačelnika nisu reagirali ni na koji način. Takva gradonačelnika izjava i pristup nisu nešto što kao osoba, a ni kao predstavnica KUD-a više mogu prešutjeti.

U subotu se radilo o međunarodnoj kulturno umjetničkoj manifestaciji, a ne političkoj promociji. Gledatelji u publici mogu potvrditi da niti riječ o politici u programu smotre nije izrečena.

Program je čak i otvorio gradonačelnik kao domaćin i osim Vinske kraljice, koja se obratila publici, nije bilo više govornika. Činjenica je da su u publici bili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, koji su došli podržati smotru, a ne javno iznositi stranački program. No to nije razlog da me gradonačelnik ovako neugodno napadne.

Novska se nalazi u Sisačko -moslavačkoj županiji. Samim tim KUD „Šubić“ u svom djelovanju predstavlja i Grad i Županiju, te je kao pobjednik Županijske smotre nekoliko puta sudjelovao na velikim kulturnim manifestacijama. Županija i financijski sudjeluje u radu i nabavi opreme KUD-a „Šubić“. Samim tim, poziv upućen predstavnicima županije je opravdan, kao simbolična zahvala za potporu u djelovanju.

Politička orijentacija predstavnika bilo koje navedene institucije, Županije i Grada, u ovom slučaju nije relevantna.

Iznimno sam povrijeđena ovakvim postupkom gradonačelnika, jer njegov verbalni napad nije samo omalovažavanje mene kao privatne osobe, već i mene kao predstavnice KUD-a i kao organizatora smotre. Sav trud, rad, volja i višemjesečne pripreme smotre koje sam, uz mnogobrojne izmjene do posljednjeg trenutka, odradila bez ikakvog honorara, su takvim istupom obezvrijeđene.

Ovo nije prvi verbalni napad na mene i na KUD „Šubić“ od strane gradonačelnika Vlade Klasana. Nakon nastupa na 25. obljetnici osnutka gradskog ogranka HDZ-a, upućen mi je telefonski poziv, u kojem mi je vrlo neugodno rekao „da je mislio da sam pametnija, ali očito nisam i da je moja prva pogreška na mjestu predsjednice kardinalna i da ću biti sankcionirana, da ja idem njemu u inat i neka me onda financira HDZ kad smo mi ništa drugo nego „plesni klub HDZ-a“.
Bilo kakva mogućnost normalnog dijaloga mi je pri tom u nekoliko navrata bila uskraćena.

KUD „Šubić“ nije „plesni klub HDZ-a“ i kao što je svima dobro poznato plesali smo, između ostalog i na događajima koje je organizirala i bivša županica Marina Lovrić Merzel i za druge stranke od kojih smo primili i donacije.

Smotra folklora „Lukovo u Novskoj“ organizira se tradicionalno povodom Dana Grada i prikaz je velikog bogatstva kulturne baštine različitih područja Hrvatske i inozemstva. No, umjesto da se veselimo, družimo i razmjenjujemo dojmove i iskustva nakon smotre, sve je palo u drugi plan izjednačavanjem smotre s imaginarnim „HDZ-ovim dernekom“ u očima i riječima gradonačelnika.

Umjesto pohvale za organizaciju i izveden program, te podrške i suradnje, od strane gradonačelnika dobila sam izrazito neprimjerenu uvredu i prijetnju, koju ni u kojem slučaju ne mogu prešutjeti i trpjeti. Razloga za takve izjave i ponašanje ne postoje, osim u gradonačelnikovom osobnom mišljenju, a ne može ni na koji način biti primjeren i opravdan. Pogotovo ako me se vrijeđa i tretira kao otirač, a ne osobu.

Težina, izbor izgovorenih riječi i način na koje su rečene nisu samo uvreda, već i izrečena javna prijetnja meni kao osobi te kao predstavnici KUD-a Šubić, čime je učinjena povreda javnog morala sukladno Glavi XV. Kaznenog zakona – Kaznena djela protiv časti i ugleda i povreda mojih prava osobnosti sukladno članku 1046. Zakona o obveznim odnosima.

Zahtijevam javnu ispriku od strane gradonačelnika Vlade Klasana, kako meni tako i KUD-u „Šubić“. Radi se o bezrazložnom napadu na predsjednicu Kulturno umjetničkog društva koje u Novskoj djeluje već 20 godina i koje Novsku na najbolji način predstavlja diljem Hrvatske i izvan njenih granica .

Iza ove izjave, uz mene u potpunosti stoji Upravni odbor KUD-a Šubić i članovi KUD-a Šubić", stoji u otvorenom pismu Marije Kos, mag.ethnol. et. anthrop.

 

M.M.